Udělejte si radost, navštivte Tossu de Mar

Chystáte se letos do Katalánska na středomořské pobřeží Costa Brava? V tom případě mám skvělý tip na jednodenní výlet do jednoho kouzelného přímořského městečka. Jmenuje se Tossa de Mar a najdete ho severovýchodně od Barcelony.

Pohled z pevnosti. Zdeněk Havlena

Městečko je tak trochu stranou zájmu cizinců, protože leží stranou hlavní silniční spojnice mezi turistickými centry Costy Brava a významného katalánského města Girona. Zato je oblíbeným cílem po odpočinku toužících Katalánců, zejména obyvatel Barcelony, kterých tady bývá o víkendu málem více než místních.

Mimořádně malebnému koutu zdejšího pobřeží dominuje Vila vella – Staré město s křivolakými uličkami, nad kterým se tyčí pevnost z 11. století. Tvoří je převážně původní historické domy, z nichž okolo osmdesáti je údajně stále obýváno.

Zvídaví turisté v Tosse navštěvují volně přístupný pozemek na němž jsou pozůstatky vily, v níž žil v antické době se svou rodinou významný patricij. Nejčastěji ale zamíří nahoru do pevnosti, odkud je krásný výhled na moře, město i okolní pobřeží. Po cestě se zastaví ve zdejším městském muzeu – Museu municipal. Jsou tady nejen historické artefakty vážící se k historii Tossy, ale také pozoruhodná sbírka obrazů, platik a sochařských děl vytvořených umělci, kterým zdejší městečko a okolní příroda učarovaly. Snad nejvzácnější jsou díla Marka Chagalla, Andrého Massona nebo Olgy Sacharovové. V hlavní sezóně je muzeum otevřeno denně mimo pondělí.

Obraz Marka Chagalla, jedno z pozoruhodných děl vystavených v muzeu.   Foto: Zdeněk Havlena

 

Tossa de Mar jsou samozřejmě také překrásné písečné pláže, desítky stylových restaurací, vináren i hospůdek, kde si člověk může báječně posedět. Nechybějí ani obchody a obchůdky, zkrátka je tady vše co si může přát návštěvník hledající rozptýlení v krásném prostředí, navíc okořeněném všudypřítomnými ozvěnami středověku.

Užívali jsme si dovolenou v Santa Suzaně, příjemném místě, vzdáleném asi 30 kilometrů od Tossy. Pokud bychom měli auto, naše cesta by vedla po pobřeží do města Blanes (je tady mimochodem pěkná botanická zahrada) a odsud přes známé turistické centrum Lloret de Mar do Tossy de Mar. My zvolili cestu vlakem, který jezdí po zdejším pobřeží mezi Barcelonou a Blanes zhruba každou půlhodinu. V Blanes jsme si před nádražím počkali na autobus, který nás (rovněž přes Lloret de Mar) dopravil do Tossy. Spoje jsou tady časté, cestování celkem pohodlné a ceny jízdného přijatelné.

Tak nezapomeňte! Výlet do Tossy de Mar stojí za to.

 

Autor: Zdeněk Havlena | středa 13.7.2011 18:21 | karma článku: 16,80 | přečteno: 1328x