Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta močálem černým kolem bílých skal pokračuje

Pokud se v tomhle státě někdo pořád ještě zajímá o politiku a není zrovna jedním z protagonistů zdejší politické scény, potom je to buď masochista nebo náruživý milovník politických reality šou.

Obou ale postupně ubývá, protože i masochista se z přemíry sebetrýznění unaví, a také reality šou pohříchu kombinovaná se špatně zrežírovanou telenovelou jednou začne bohovsky nudit. A skupinka nepoučitelných optimistů, kteří ještě po volbách alespoň trochu věřili v obrození politické kultury v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, se už dávno ze svého poblouznění vyléčila. Přiznám se, že i já patřil k lidem, kteří sice přímo nevěřili, ale alespoň doufali.

Zklamání jsem zažil už po pár měsících od povolebního podpisu koaliční smlouvy, kdy se straničtí bossové místo zahájení systematické práce na slibovaných klíčových reformách vrátili k mezistranickým i vnitrostranickým půtkám. To jsem ještě netušil, co teprve přijde. Místo snahy o voličům slibovanou změnu „kmotrovské demokracie“, v níž nepřehledně a neprůhledně propletené elity politiků, lobistů, podnikatelů a gangsterů rozhodují jménem lidí zapsaných na voličských seznamech, pokračovali jako by se nechumelilo v praktikování osvědčených metod korupce a klientelismu.

A těch pár lidí, od nichž hrozilo, že by mohli vědomě či nevědomě do dobře seřízeného soukolí utrousit nějaké to zrnko písku, začali systematicky zastrašovat a politicky znemožňovat. Tak třeba Alexandr Vondra. Tenhle politik rozhodně není můj politický favorit. Ovšem co se začalo dít kolem jeho osoby, když začal přidupávat kuří oka některým bossům kmotrovské mafie ze zbrojařských kruhů, muselo nadzvednout snad každého, kdo uvěřil slibům o boji s korupcí a klientelismem. Vše vygradovalo když byl obviněn, že jako politický šéf zodpovědný za hlídání peněz utrácených při financování našeho evropského předsednictví dovolil údajně zpronevěřit stovky miliónů korun nebo se na tom snad dokonce podílel. Pan Vondra zřejmě při dohledu nad erárními penězi skutečně v lecčems pochybil a měl by nést svůj díl zodpovědnost. Není ale pochyb, že se vzniklým nepříjemnostem mohl docela snadno vyhnout. Stačilo tak málo! Měl jen nechal kšefty zbrojařských kmotrů na pokoji, a jejich kamarád pan Kalousek ho nemusel tak vehementně honit za pomoci své “finanční policie“ kolem pranýře.

A pak tady byly Věci veřejné, především Vít Bárta. Ani tahle partaj není zrovna můj šálek kávy. Jenže metody, které na zjevnou nechuť pana Bárty a jeho strany kooperovat se zavedenými mafiánskými strukturami uplatnili skuteční zdejší mocipáni, mi vzala poslední špetku idealistické víry, že se zdejší politická kultura změní k lepšímu. A že se do celé špíny s vytahováním údajných kostlivců z Bártových skříní namočili takzvaně renomovaní novináři takzvaně renomovaných titulů medií? To mi jen dodalo. Když se ale nad vším zamyslím… Vlastně jsem od nich nic jiného ani čekat nemohl. Media a hlavně jejich šéfové mají své oblíbené politiky i politické strany, na které nedají dopustit. Ti ostatní mohou být třeba i v právu, ale stejně mívají smůlu…Ostatně hra na „hlídací psy demokracie“ podpořená opojným pocitem moci "sedmé velmoci" jsou tak vzrušující! O finanční stránce věci, kterou taková „hra“ přináší snad ani nebudu raději spekulovat…

V posledních dnech se pak znovu nestačím divit. Lídři Věcí veřejných, strany, kterou její koaliční političtí partneři potupili snad na všechny způsoby tak, že by od nich ani pověstný prašivý pes kůrku nevzal, znovu se svými nactiutrhači vyjednali jakýsi kompromis. Zřejmě aby zachránili šanci koaliční vlády prosadit reformy, které více než dvě třetiny národa odmítají. Jejich předseda s optimistickou jiskrou v oku proklamuje, jak teď jeho strana skrze vládu zatočí s korupcí. Zřejmě po tolika urážkách, které musel on a jeho nejbližší kolegové z vedení Véček v posledních měsících překousnout, už definitivně ztratil poslení špetku hrdosti i smyslu pro politickou realitu. Jakoby teď už jen usilovali o holé politické přežití u korýtek v onom pomyslném „paláci ze slonoviny“, který se zove česká vrcholová politika. Podle místopředsedkyně véček Karoliny Peake je prý posuzování aktuální smysluplnosti vládního koaličního projektu vážením na lékárenských vahách. (rozhovor 24. června pro Právo) „Jedním z důvodů, proč se snažíme o udržení, je velká naděje většinové koalice, která může prosadit zásadní změny“, tvrdí Peake tamtéž. Předseda véček Radek John zase jako mantru s vážnou tváří opakuje vysvětlení, že to vše dělají kvůli šanci potřít v Česku korupci. Kdo jim ale může věřit po tolika plamenných prohlášeních, která se rozplynula na oltáři takzvaného politického kompromisu. Nejsem naštěstí voličem ani jen příznivcem Věcí veřejných. I tak mě mrzí, že tahle parta politických amatérů prohospodařila nejen svůj morální kredit, ale vzala naděje i lidem, kteří doufali, že se v „Království dánském“ něco změní k lepšímu.

 

 

 

Autor: Zdeněk Havlena | sobota 2.7.2011 9:12 | karma článku: 14,97 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

To letadlo na Temelín nesmí spadnout…

Máme se bát po katastrofě atomové elektrárny ve Fukušimě reaktorů v temelínské atomové elektrárně? Atomová optimistka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tvrdí, že rozhodně ne. Údajně to potvrzují i zátěžové testy. Při středečním rozhovoru (17. srpna) ve zpravodajském pořadu České televize Události, komentáře se jí obavy jaderných pesimistů zřejmě rozptýlit nepodařilo.

22.8.2011 v 23:06 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zdeněk Havlena

Ladislav Bátora – trojský kůň na politické šachovnici

Na první pohled se zdá, že na naší politické scéně máme další tragikomický příběh. Státní úředník z ministerstva školství urazil výrokem o starém prskajícím chudáčkovi ministra zahraničních věcí a koaliční strana TOP 09 se rozhodla požadovat satisfakci v podobě jeho odchodu z funkce. Jenže tak jednoduché to není. Tento spor totiž poodkryl daleko závažnější příběh, v němž jde o budoucnost naší země.

19.8.2011 v 17:38 | Karma: 14,50 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

Ochránci českých národních zájmů bijí na poplach. Dejte si pozor na přistěhovalce a hlavně na muslimy! Podívejte se co třeba teď vyvádějí v Londýně. Nesmíme dopustit, aby mohli někdy takhle řádit třeba v Praze. Mají k tomu důvod?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

Situace kolem kácení v Národním parku Šumava je zpolitizovaná, tvrdí jeho ředitel a zastánce kácení Jan Stráský. Lze se jen dohadovat, jak to přesně myslí. Když pomineme Stranu zelených, jejíž názory na šumavské dřevorubecké manévry jsou nepochybné, zastánce i odpůrce kácení najdeme napříč všemi politickými stranami.

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Havlena

Hřebíkovi mladíci předvedli Bílkovým seniorům, jak hrát se Španěly

Český výběr fotbalistů do 19 let na evropském šampionátu titul nezískal, ale stříbrné medaile i tak mají hodnotu zlata. Mladí fotbalisté trénovaní Jaroslavem Hřebíkem ukázali, že u nás existuje reprezentační výběr, který umí hrát nápaditý, moderní fotbal.

1.8.2011 v 22:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.