Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bráno do důsledku, obyvatelé trpící pražskou vadou řeči pravidelně místo koncového "-ý" užívají koncovku "ej." Vypadal by snad lépe titulek "Rychlej holky"?

0 0
možnosti
Foto

Martine, ačkoli jsem správnou češtinou téměř posedlá, dovolím si s Vámi nesouhlasit. "Rychlý holky" sice nejsou spisovně, nicméně je to zcela běžné hovorové spojení, zvrácené by bylo "Rychlý dívky". Stejně tomu je u spojení "Rychlý prachy", je-li použit hovorový tvar prachy (nikoli peníze), je u něj nespisovná koncovka docela namístě. Snad jedině "Krásné ztráty" by zněli skutečně výrazně lépe ve spisovném tvaru, nicméně je vcelku pochopitelné, že autor pořadu využil paralelu s písní i barem Krásný ztráty a nespisovnou podobu názvu ponechal. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Ale fuj - zněly! Jsem si tedy naběhla ;-D.

1 0
možnosti
PK

Nebo jak říkají amíci don't wake up a swan.:-)

2 0
možnosti
Foto

Milý jmenovče, hluboce s Vámi souhlasím, že některé jevy toho, čemu soukromě říkám "pragomluva," se bohužel rozpínají i do civilizovanějších končin naší krásné rodné vlasti. Rovněž patřím k těm, kterým tyto jevy způsobují bolení očí a kroucení uší. V této souvislosti si dovoluji ocenit, s jakou lehkostí a šarmem jste tento fenomén dokázal popsat.

2 0
možnosti
MH

Děkuji. Hned je mi líp, že v tom nejsem sám. Fakt, radostí skáču tři metry vysoko! :-)

0 0
možnosti
PP

P88e49t94r 94P18e73t19r70o14v

26. 11. 2013 14:03

Možná by se měl kalendáři zváti "Rychlá děvčata", co Vy na to, pane Hatalo? Spolu s Vámi hluboce, ale opravdu hluboce nesouhlasím s takto macešským přístupem k naší mateřštině. Váš text je vynikající, inspirativní a v neposlední řadě rovněž rychlý. Moc a moc hezky jste to sepsal. Kdo jiný nežli atletky by nám všem měly jít příkladem, pokud jde o správné koncovky (míněno nejen závodů) či přípony. Těším se, že je brzy uvidím na dráze a nad překážkami s Pravidly českého pravopisu.

2 0
možnosti
MH

Ať už nesouhlasíte úplně nejhlouběji, aspoň to, že se vám dobře četlo. Ale proč soudíte, že se chovám k mateřštině macešsky? Ba naopak! Já nemám nic proti nejrůznějším nářečím, ale když už oslovuji něčím významným a spisovnost tomu neublíží, proč ji nedodržet? Ještě, že nechcete na dráze vidět mě. Uf!

0 0
možnosti
JD

název kalendáře vychází z neoficiálního názvu treninkové skupiny "RychlÝ holky", takže ani fotograf ani vydavatel nic neměnili, právě naopak

0 0
možnosti
MH

To samozřejmě vím, trénuje je Martina, tuším Blažková, ale to přece na věci nic nemění.

0 0
možnosti
  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy