Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Norsku vraždil křesťanský fanatik a pravicový extrémista

Na podobný, pravdivý titulek zatím marně čekám a ono je stále ticho po pěšině... Doposud jsem tu v souteži blogerů, 'kdo se vyjádří co nejrychleji' zaznamenal článek, který měl už v samotném titulku, že za sedm mrtvých v Oslu mohou muslimové, článek, který spekuloval o tom, že za bombovým útokem stojí Muammar Kaddáfí nebo článek, jehož autor se místo toho, aby uznal, že vrahem je pravicový extrémista nenávidějící muslimy a multikulturalismus (stejně tak, jako autor článku) snažil neobratně odvést pozornost hloupou zmínkou o tom, že má (stejně tak jako pachatel útoku) rád Churchilla a Orwella, tudíž by podle rádoby korektních médií mohl být prototypem vraha z Norska i on...

 

Shrňme si ještě jednou fakta. Celá tragédie se skládá z dvou zdánlivě nesourodých brutálních teroristických činů: Bombového útoku v Osle, při kterém zahynulo 8 lidí a následné šílené střelby na mládež na ostrově Utoya, která si vyžádala okolo 68 životů mladých lidí. 

 

Bombový útok v Oslu: 22.7. 2011 kolem 15:30 odpoledne nejprve v centru hlavního norského města Oslo explodovala bomba, která byla pravděpodobně nastražena v automobilu. Mohutný výbuch poškodil řadu vládních budov a vysklil okna i v sídle premiéra. Při tomto bombovém útoku dle norské stanice NRK zahynulo nejméně 8 lidí a několik desítek lidí bylo zraněno. Jedná se o nejhorší útok v Norsku od druhé světové války. (- Nejprve se spekulovalo o tom, že útok mají na svědomí islamisté jako pomstu za účast norských vojáků v Afgánistánu, norskou spoluúčast na bombardování Lybie či karikatury proroka Mohammmeda, které otiskly deníky v sousedním Dánsku. K teroristickému útoku se podle deníku New York Times přihlásila islámská teroristická organizace Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu).

 

Střelba na ostrově Utoya: O několik desítek minut později dorazil muž převlečený za policistu na necelých 38 km vzdálený ostrov Utoya, kde právě probíhala konference norské Dělnické strany. Účastnilo se jí zhruba 600 teenagerů patřících k mládežnické větvi vládnoucí Dělnické strany, která je v Norsku známá svými silnými protirasistickými postoji a postoji pro integraci přistěhovalců. Na shromáždění se dostal pod záminkou, že se chce vzhledem k výbuchu v centru hlavního města ujistit o jeho zabezpečení. Muž volal na mladé lidi, aby k němu šli blíže, bezprostředně poté vytáhl z tašky automatické zbraně a začal kolem sebe zběsile pálit. Následkem jeho řádění zahynulo podle doposud známých informací 68 mladých lidí. Vraždící běsnění trvalo přes hodinu a půl. Policie na místo dorazila třičtvrtě hodiny po začátku řádění a protiteroristickým specialistům se pachatele podařilo paralizovat pomocí slzného plynu teprve po dalších 45 minutách. Byl identifikován jako 32 letý Anders Behring Breivik. Dle očitých svědků se pohyboval v centru Osla několik minut před výbuchem. Svůj útok si pečlivě naplánoval v knize, kterou nazval Evropská deklarace nezávislosti. Dále psal o nutnosti si objednat velké množství hnoje a podrobně popisoval, jak z něj vyrobit výbušninu. Podle současných informací si začátkem Května objednal 6 tun hnojiva a s velkou pravděpodobností nálož, kterou nechal vybouchnout v Oslu, vyrobil právě z něj. Breivik v internetových diskusích ostře kritizoval multikulturalismus, hlásil se k protestanství a k nacionalismu. Podle televize BBC se však jedná o křesťanského fundamentalistu a pravicového extrémistu. Breivik se k oběma útokům plně doznal, necítí však vinu.

 

S Nory se setkávám a komunikuji velmi často. Pro jejich čestnou povahu a slušné, přátelské jednání je mám velice rád. Tato tragická událost se mnou právě proto velmi otřásla.


V pátek večer, kdy převažovalo mínění, že za bombovým útokem stojí fanatičtí islamisté jsem četl diskuse pod články informujícími o norské tragédii ve kterých si rozhořčení diskutéři hromadně vylévali zlost na muslimských přistěhovalcích a multikulturalismu. Jen, co se zjistilo, že pachatelem je ve skutečnosti norský pravicový extrémista, jsem čekal, že tito lidé budou stejným metrem odsuzovat pravicový extrémismus. K mému překvapení se to však nekoná a Anders Behring Breivik je v diskusích často líčen jako člověk, kterému v "boji proti multikulturalismu" ruply nervy. Za tragédii v Norsku prý mohou opět muslimové a multikulturalismus.


- Nemohu se zbavit dojmu, že mi čin tohoto pravicového extrémisty připomíná onen známý příběh psychicky nemocného člověka, který měl takový strach z toho, aby mu někdo nezapálil stodolu, až vzal zápalky a radši si jí podpálil sám.

Autor: Vít Hassan | neděle 24.7.2011 13:52 | karma článku: 26,78 | přečteno: 3281x
  • Další články autora

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma: 9,13 | Přečteno: 260x | Diskuse| Sport

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma: 18,84 | Přečteno: 578x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma: 45,92 | Přečteno: 21615x | Diskuse| Politika

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma: 19,62 | Přečteno: 764x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

Trenér Kari Jalonen: „Dobrá defenziva a zachování české DNA může být klíčem k vítězství.“

Kari Jalonen (* 6. ledna 1960, Oulu) je finský hokejový trenér a bývalý lední hokejista. Mezi trenéry byl v roce 2022 řazen k nejlepším v Evropě. 10. března 2022 byl jmenován do pozice hlavního trenéra české hokejové reprezentace.

28.11.2022 v 13:34 | Karma: 8,16 | Přečteno: 295x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:33

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/