Pražský Majdan na Staroměstském náměstí provázejí výtržnosti

V sobotu 6.9.2014 jsem se poprvé vydal na onen slavný Pražský Majdan na Staroměstském náměstí v Praze, na který nás prostřednictvím svých agitek neustále zve zdejší bloger Tomáš Pesczynski. 

Kněz Oleg Zajnullin oddává na ukrajinské svatbě v Kyjevské městské radě.Zdroj: UNN

V očekávání toho, že si Ukrajinci připravili nějakou kulturní či kulinářskou akci, která bude v Čechách v dobrém světle prezentovat ukrajinskou kulturu a jenž se svým obsahem bude hodit do historického centra Prahy, jsem byl však navýsost zklamán. Místo ochutnávky ukrajinských národních mňamek, jako jsou šašlik, čeburek, čanachy či pravý ukrajinský Boršč, se na mě přímo před sochou mistra Jana Husa šklebilo pět škaredých stanů, z toho jeden posprejovaný červeným nápisem "Kaputin!". Bloger Pesczynski ve svých agitkách, které jsou jak vystřižené z Rudého práva, sliboval happening plný diskusí, proto mě zajímalo sledovat, zda je diskuse s rusofobními fanatiky vůbec možná a jak taková diskuse v pravdoláskařském pojetí vlastně vypadá. Na akci zanedlouho přišel rusky mluvící muž, choval se slušně, nebyl agresivní a snažil se s Ukrajinci rozumně diskutovat. Zhruba po čtvrthodince ho přítomní Ukrajinci začali bezdůvodně vystrkovat pryč od stanů. V tom se u rusky mluvícího muže zčista jasna objevil ukrajinský kněz, člen strany Svoboda a fanatický Banderovec v jednom - Oleg Zajnullin. Nemohu přesně říci, co se v následujících okamžicích odehrálo, ale rusky mluvící muž si strkání pravděpodobně nenechal líbit a Banderovcovi natáhnul jednu klasickou "českou" facku, až mu téměř spadly sluneční brýle. To však neměl dělat. Banderovec Zajnullin si zřejmě spletl Staroměstské náměstí s boxerským ringem a do rusky mluvícího muže se pustil s takovou vervou, že by se za jeho výkon nemusel stydět ani současný kyjevský starosta Vitalij Kličko. Rusky mluvící muž na to reagoval tak, že Zajnullinovi začal ukazovat svůj pas, se zlou se však potázal. Zajnullinovi přispěchal sekundovat další z přítomných Ukrajinců. Celý incident nakonec musela řešit zásahová jednotka, která si rusky mluvícího muže odvedla pryč. Policisté z podobných zásahů musejí mít opravdu velkou radost. K policejnímu autu následně přispěchalo několik ukrajinských "svědků", kteří policii ochotně dosvědčili, že konflikt vyvolal rusky mluvící muž v šedém triku a béžových kalhotech.

 

Bloger Pesczynski o konfliktu píše se slovy: "Nejhorší situace nastala, když jeden Rus z Litvy napadl Ukrajince a došlo ke strkanici, kterou musela uklidnit až policie." Pro případ, že trpí výpadky paměti mu celý zfotodokumentovaný konflikt včetně "strkanice" připomínám. Nutno dodat, že hrůzu jménem Pražský Majdan jsem navštívil ještě dva následující víkendy a pokaždé jsem byl svědkem opakovaných výjezdů policejních vozů na podnět organizátorů pražského Majdanu vůči názorovým oponentům, kteří si v blízkosti pražského Majdanu dovolili tu "drzost" postavit svůj vlastní petiční stolek s názvem "Stop Majdanům!"- Tak, takhle vypadá demokracie v praxi od lidí, kteří mají demokracie plnou hubu.

 

 

Autor: Vít Hassan | středa 24.9.2014 13:34 | karma článku: 41,65 | přečteno: 8003x