Fotoreportáž: Policie rozehnala demonstraci v Paříži obušky a vodními děly

Dne 30.1.2021 se od 12:00 na náměstí Republiky v Paříži konala demonstrace s názvem: «Marche nationale des libertés. La France á Paris», namířená proti návrhu nového bezpečnostního zákona a proti brutálním zákrokům policie.  

Demonstrace se zúčastnilo několik tisíc převážně mladých lidí, kteří se bavili tancem v rytmech techna. Byla organizována hnutími Cerveaux non disponibles, Art en Gréve Paris-Banlieues, Un CEil Sur La Police, Bas les Masques, Collectif NON á la loi "Security globale", Lille Insurgée, Nantes Révoltée, Extinction Rebellion IIe France / Paris, Femmes Gilets Jaunes, Ultimatum gilet Jaune, Gilets Jaunes Place des Fetes, Acta, Coordination des Luttes a Sabordons Le G20. Na pódiu současně probíhaly projevy řečníků, kteří kritizovali návrh bezpečnostního zákona obsahující kontroverzní bod 24 podle kterého by bylo možné médiím zakázat zveřejňovat fotografie a videa na nichž by bylo možné identifikovat členy bezpečnostních složek a policejní brutalitu.

Někteří z demonstrantů se dopouštěli vandalismu a růžovým sprejem posprejovali podstavec monumentální sochy Marianne, která je dominantou náměstí. Po 15:00 několik set policistů hermeticky uzavřelo všechny východové cesty z náměstí Republiky a ven ani dovnitř náměstí nepouštělo žádné lidi. Po ukončení hudební produkce pořadatelé akce vyklidili pódium a několik demonstrantů zapálilo červené světlice. Na náměstí stále zůstávalo několik set převážně mladých lidí, kteří se nedopouštěli žádných výtržností. Kordón policistů se je po několika výzvách k opuštění náměstí rozhodl vytlačit směrem ven z náměstí za pomoci vodního děla. Před vodním dělem stálo několik radikálních demonstrantů a po policistech házeli plastové láhve a odpadky. K žádným větším výtržnostem ze strany demonstrantů nedošlo. Policisté se v jeden moment rozeběhli proti všem demonstrantům, vystřelili mezi ně zábleskové granáty se slzným plynem a část z nich zahnali do metra. Přitom demonstranty mlátili obušky. Následně proti všem zbylým demonstrantům na náměstí nasadili několik vodních děl a většinu demonstrantů se jim podařilo vyhnat pryč. Těsně za náměstím zůstal na zemi ležet zraněný muž, kterého museli ošetřovat zachranáři. Na demonstraci došlo k zadržení nejméně dvou demonstrantů a několik dalších demonstrantů bylo zraněno. Okolo 20:00 zůstali na vyklizeném náměstí Republiky již jen policisté.

 

Autor: Vít Hassan | úterý 2.2.2021 13:34 | karma článku: 21,30 | přečteno: 1146x