Sláva koronaviru! Kauza o eurostátu splaskla jako nafouknutá bublina

Po zprávě, že koronavirus dokázal uzavřít tzv. Evropský parlament, jsem zajásala: "Sláva mu, nebudeme alespoň chvíli zamořováni jeho nesmyslnými příkazy."

  

 Pak jsem se sice v duchu omluvila těm chudákům, kteří jsou kvůli němu zavřeni na infekčních klinikách. Ale pokud proběhne vše jako dosud, neboli jako běžná chřipka, pak opakuji: sláva mu. Už jen díky tomu, že si snad občané už konečně uvědomí, jaké je nebezpečí nejen otevřeného Schengenského prostoru, ale především toho, že se díky tak adorované globalizaci stávají závislými na jiných státech, aniž si uvědomují i její negativní stránky. A to nejen v přílivu obyvatel z nejrůznějších kontinentů, kde se vyskytují nejrůznější pro nás mnohdy smrtelné nemoci, které přenáší cizokrajný hmyz, ale především proto, že není rozumné být závislí na dovozu například léků z Číny jen proto, že je tam vyrobí levněji... A co by mělo být mementem do budoucna, že vidíme bezmocnost a nesmyslnost do nebes tak vychvalovaného superstátu EU,  pokud nastane první vážný problém. Že si každý stát musí své problémy řešit sám a nemůže se na bruselské úředníky spolehnout.

Co pro nás či pro ostatní státy udělala EU? Nic. Dokonce ani včas před koronavirem nevarovala, naopak ve své pýše už v době, kdy v Číně řádil, řešila dál módní "problémy" s dotacemi.  Páni europoslanci z KDU-ČSL si do Prahy dokonce v té době  přivezli paní eurokomisařku přes dotace, aby ukázali, že za naši zem v Bruselu bojují. Je zajímavé, že nyní mlčí jako hrob. Nehledě k tomu, že dotace nejsou žádnou milostí EU. Na provoz EP platíme 50 miliard a pak s každou miliardou, kterou nám z toho vrátí zachází EU jako s milodarem.

Pokud alespoň trochu otevře koronavirus oči těm, kteří věřili, že nás Brusel před všemi problémy uchrání, pak si říkám, Bůh za něj zaplať. Snad se staneme po odeznění infekce alespoň trochu opatrnějšími a přestaneme se spoléhat na cizí státy. To neznamená, že s nimi nebudeme obchodovat, vyměňovat si studenty či zaměstnance. Ale hranice i soběstačnost potravinovou a zdravotní si budeme do budoucna hájit.

Zatímco  USA  vystupují v tomto problému jako jeden stát, EU ani nemukne. Každý stát EU vyhlašuje něco jiného a ani na volání o pomoc Itálie či Řecka, které jsou zejména ohroženy vypuknutím epidemie v přeplněných uprchlických táborech, EU neslyší. A to jde zatím jen o chřipku. Teď si představte, že bychom byli válečně napadeni... 

Najednou je jasné, Evropa je složena z mnoha samostatných států a celá kauza o eurostátu byla jen nafouknutá bublina, která splaskla při prvním závažném problému.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 16.3.2020 8:42 | karma článku: 0 | přečteno: 25x