Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

Macejko

2. 10. 2009 18:40
Nepatřičná argumentace

Jakoliv jsou Vaše obavy na místě, dopouštíte se v článku řady pochybení.

Jednak není pravdou, že není legislativa k nakládání s odpadem z úsporných žárovek. Právě vzhledem k obsahu rtuti se platí recyklační poplatek, dále je prodejce povinen zajistit zpětný odběr. Žárovky jsou označeny symbolem, který označuje nebezpečný odpad.

Osvěty občanů není nikdy dost, ale i v této věci se podnikají kroky - například v rámci informační kampaně magistrátu Prahy a Pražských služeb jsme občany o tomto informovali. Stejně tak vede kampaň např. Ekolamp, která zajišťuje zpětný odběr. Upozornění na obsah rtuti najdete i ve vyjádřeních MŽP.

V srovnání s rtuťovými teploměry je nemístné vaše "Přitom EU zakazuje dokonce i rtuťovélékařské teploměry", protože prům. obsah rtuti v teploměru je 1000 mg, což v porovnání s 5 mg u úsporek je 200krát méně.

Zavádějící jsou i výpočty ohrožení vod, kdy počítáte s maximálním obsahem rtuti u všech zářivek a nulovou recyklací...

0 0
možnosti
P9

pavel 99

2. 10. 2009 19:49
Re: Nepatřičná argumentace

už abyste dávali dohromady nějká "úsporková komanda", aby kontrolovala málo uvědomnělé občany, jak nakládají s "nebezpečným odpadem". Nebo je ještě druhá varianta - při každém nákupu úsporky občan vyplní obsáhlý formulář (kopie zůstane v obchodě, druhá půjde na nějaký kontrolní "ouřad") a poté bude kontrolní komisi PROKAZOVAT jak s úsporkou naložil. A pokud to NEPROKÁŽE, tak zaplatí mastnou pokutu, nebo si rovnou půjde "sednout".:-/

Mimochodem - nahradit prakticky neškodné žárovky "nebezpečným odpadem" vážně někdo považuje za úspěch, který prospěje ekologii?8-o

0 0
možnosti
PM

KOLDAK

24. 9. 2009 18:55
Vtipné je,

že prakticky jedním dechem EU zakázala rtuťové teploměry.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

24. 9. 2009 19:05
Re: Vtipné je,

vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby zanedlouho zakázali i ty úsporky (zákaz žárovek pochopitelně zůstane) a časem i LEDky.

Ostatně v Německu postupují obdobně. Nové zdroje nemají (větrníky se jaksi neosvědčily - kdo by to byl řekl;-D), ale proti jaderným i uhelným zdrojům zarputile bojují.:-/

0 0
možnosti
PH

hekp

24. 9. 2009 17:24
recyklace

 Tak trochu jste zaspala dobu, problém recyklace úsporek je více méně vyřešený, vaše obavy o zamoření rtuti tím dostávají jiný rozměr. Taktéž je vám nepochybně známo že při výrobě elektřiny v uhelných elektrárnách dochází k uvolnění rtuti, takže by jste svoji rovnici měla lehce poopravit. Na jednu stranu dejte žárovky a spotřebovanou energiii a na druhou úsporky a spotřebovanou energii, ještě tuto rovnici můžete rozšířit o spotřebu energie potřebné k výrobě, dopravě a likvidaci žárovek či úsporek.

 Patrně vám uniklo, že se již připravuje náhrada za úsporky, kterou jsou LED, ty rtuť neobsahují. Sem tam se dají objevit v krámech, ale nejlepší přehled jsem zatím viděl na Ampéru ( výstava elektrotechniky ).

 

0 0
možnosti
P9

pavel 99

24. 9. 2009 17:36
Re: recyklace

jakpak se "recyklují" úsporky naházené v popelnici? Nějak mi ta technologie unikla.;-D

A pokud nebudou fanatici blokovat budování JE, tak se z tepelných elektráren (uhelných) nebude do ovzduší dostávat tolik rtuti.

0 0
možnosti
KD

sdsa

24. 9. 2009 16:54
Ekoteroristi z EU

Hlavni nevyhodou techto tzv. Uspornych zarovek je take blikajici svetlo frekvenci 50 Hz. Rozhodne se svetlo z vybojek nehodi ke cteni a dalsim aktivitam , kde je treba hodne svitit, hodinari a pod.

Dale by me zajimalo, jakmile se zrusi halogenky, cim se bude svitit? Diodama, ktere maji tak v maximu 20% svetelneho vykonu halogenky za ceny 1000 Kc ?

Cim budu svitit na zachode a v koupelne, kde se rozina a zhasina 100x denne, to vydrzi usporka tam max mesic.

Tyhle paka z EU a zejmena nase zelenou svoloc typu Bursika, patri nakopat nekam(<sproste slovo>).

0 0
možnosti

INDNIK

24. 9. 2009 16:37
Rtuť

Už jsem se kolegyně chtěl zeptat kdo jste vzděláním-fyzik-je pro mě značka,já jsem fyzikální chemik a z vysoké biomedicínský odborník. To jen na úvod. Výše uvedaná látka si myslím,že má velký problém se rozpustit-záleží na parciálních tlacích v momentě rozpouštění a to nepíši o teplotě,koncentraci...přesto si myslím,že článek není špatný. A ty tlučhobové ,těch si nevšímejte.Přeji hezký den.:-)[>-]EU

0 0
možnosti
KD

sdsa

24. 9. 2009 16:57
Re: Rtuť

rtut sama o sobe problem neni, ale pary rtuti i v male koncentraci maji fatalni nasledky pro plice.

Klidne spolknete kulicku rtuti a nic se v podstate nestane, akorat vam pak za 1-2 dny skonci v zachodove mise a od tam uz pujde dostat jen mechanicky. Prece jenom hustota rtuti se velice vysoka :)

0 0
možnosti
RP

radim36

24. 9. 2009 16:26
Ono to není tak jednoduché.

Rtuť  i jiné těžké kovy  jsou částečně absorbovány, krátkodobě organickými látkami v půdě a dlouhodobě anorganickými. Jenomže ta absorbce není dokonalá a takový půda nasycená rtutí bude postupně zase tu rtuť uvolňovat. Jinak ale pravděpodobně různýma náhodama v domácnosti rozbité úsporné žárovky se skutečně nakonec projeví zvýšenou koncentrací rtuti v odpadních vodách. Ta rtuť potom skončí v čistírenských kalech. Už dneska končí v čistírenských kalech těžké kovy, nikl, chrom, zinek, měď a další, takže kaly by správně měly být nebezpečný odpad, který je třeba draze likvidovat.  Nyní se to ale daří obcházet, čistírenské kaly se přidávají do průmyslových kompostů, kde se celková koncentrace těžkých kovů potom zředí pod limitní množství.  Takže nakonec je lidi kupují jako substráty pro kytky nebo zeleninu.  Jestli se k těžkým kovům v čistírenských kalech přidá ještě větší množství rtuti, třeba už potom přimíchávání do kompostů nebude možné a kaly se budou muset draze likvidovat.

0 0
možnosti
K

Komik1

24. 9. 2009 16:11
Proč?

Proč se zde stále vedou celkem(bohužel) neplodné diskse o tom kolik se ušetří kW elektřiny.kdo za to může.co z toho kdo má,smysl a nesmysl, atd.Zatím jsem zde nečetl , jediné pojednání o tom co s tím. Jak dál. Připadá mi to,jako že když se v Bruselu něco špatného upeče, tak to je navždy.Já nevím, každý může pod dojmem špatných informací, udělat špatné rozhodnutí.Ale přece nikde není psáno ,že je to navždy.Tak jako se přijme špatný zákon, tak by se měl zrušit.Nic víc ,nic míň.A vzít si z toho ponaučení,že ekologisti(od slova teroristi) nemají vždy pravdu,že všechno není zelené,že je to dobrý job(nebo jeb).Prostě dát si příště pozor.To to není příspěvek o smyslu Evropské unie, to to je o prosazování vlastních potřeb a názorů.

0 0
možnosti
H

Haslingerová

24. 9. 2009 18:52
Re: Proč?

Jenže pokud bude nakonec schválena Lisabonská smlouva, tak budeme podřízeni zákonům EU. A zrušit tam jednou odsouhlasený zákon musí pak 27 zemí. Takže to slovo navždy je téměř na místě. Bohužel.

0 0
možnosti
VJ

velký jarda

24. 9. 2009 16:03
to je hezké

ale já doma tolik vody nemám.

0 0
možnosti
O

o.kostal

24. 9. 2009 16:06
Re: to je hezké

A kolik mas doma vody, kdyz splachnes zachod a ta voda tece dal?

0 0
možnosti
D

dr_NO_

24. 9. 2009 15:56
klídek

v teploměru je rtuti daleko víc a když je lidi vyhazovali taky do odpadů tak se nic nedělo, ta rtuť zůstane z velké většiny na skládce

0 0
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik