Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

 

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité události, zatímco jiné nekriticky chválí a zdůrazňuje, že zamlčuje některá fakta a druhá naopak zveličuje, že její ředitel ignoruje Kodex novináře tím, že s tímto neprofesionálním chováním mlčky souhlasí a nevadí mu,  že nám jím řízená instituce nemorálně podsouvá, co si máme či vůbec můžeme myslet o dění kolem nás a ve světě  slýcháme dnes a denně. Píše se o tom v mnoha médiích a došlo to dokonce tak daleko, že oponentní politici a politologové dostávají prostor pro prezentaci svých necenzurovaných názorů pouze v soukromých televizích. Člověka to mrzí, kritizuje to, ale přece jen se ho to tak silně nedotkne, jako když tuto nehoráznou manipulaci a neurvalost redaktorů ČT zažije na vlastní kůži přítel a dlouholetý člen naší redakční rady doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D.  Po pěti letech práce v Radě České tiskové kanceláře se po skončení mandátu do něj obul Newsroom ČT24 zkreslenými dehonestecemi a dokonce lžemi, zřejmě ve snaze vyvolat proti němu mediální štvanici.

Po skončení jeho mandátu o půlnoci 27.2.2023  se ze zdravotních důvodů nemohl účastnit 28.3.2023 schůze Rady ČTK a moderátorka Newsroomu ČT24 uvedla, že se omluvil ze schůze „na poslední chvíli“, přestože se z této poslední schůze (na níž ostatně již nemusel ani být, nehledě k tomu, že již 24.února byli do Rady zvoleni Daniel Korte a Jakub Končelík) omluvil den dopředu tajemnici Rady paní Kronesové s poukazem na to, že v ten den má předoperační vyšetření před docela náročným lékařským zákrokem, který ho čeká. 

Ale to nebyl zdaleka  největší podraz, který zazněl v ČT. Den po skončení mandátu pana docenta Žantovského 1. března 2023 mu ráno volala redaktorka Newsroomu s otázkou, jak hodnotí svých pět let ve funkci rady ČTK. Odpověděl jako každý slušně vychovaný člověk slovy: "Myslím, že mou práci by měli hodnotit jiní,"a pokračoval „Podařilo se mi, jistě ve spolupráci s dalšími radními, před pár lety rozpohybovat proces digitalizace fotoarchivu ČTK, který obsahuje přes 5 milionů snímků, často historicky velmi cenných, některé ještě na skleněných negativech. To byl také můj program, s nímž jsem do Rady nastoupil, toto úsilí jsem oznámil už předem, a faktem je, že digitalizace započala, a pokud vím, už byly digitalizovány snímky početně v řádech statisíců." K jeho překvapení uvedla redaktorka jen první zdvořilostní větu, to hlavní, že rozpohyboval digitalizaci našeho národního stříbra, archivu ČTK, samozřejmě zamlčela a dala slovo předsedovi Rady Davidu Soukupovi, který  na hlavu doc. Žantovského nakydal tolik hnoje, že kdyby ho člověk 30 let neznal jako čestného a seriózního člověka, ruku by mu nepodal.

I když se na to Petr Žantovský dívá s nadhledem a nějaký Soukup ho nikdy nezajímal, protože podle něho není vybaven ani profesionálně, natož pak eticky, k výkonu předsedy funkce tak důležité Rady a teď už ho nezajímá dvojnásobně, mrzí ho, že v čele Rady ČTK stojí roky a nadále bude zřejmě stát člověk, který se neorientuje v zákonech, nezná procedury platné v podobných orgánech, vymýšlí si nesmysly nad rámec zákona o ČTK a chybí mu kinderstube když zesměšňuje ty, kdo s ním nesouhlasí. Zkrátka nemá noblesu vystupování, jakou by měl takový člověk mít. Petru Žantovskému vadí mnohem víc nehorázná sprostota a manipulace, jíž se dopustila vůči němu Česká televize tím, že z celé relace Newsroom ČT24 jasně vyplynulo, že jí nejde o to informovat, ale pomlouvat, dehonestovat a vytvářet vůči němu štvanici.A co je podle nás horší, že se toto chování netýká jen jeho, ale všech lidí s nesouhlasnými postoji, což vede k tomu, že naši občané si dělají o lidech zkreslené úsudky a v důsledku toho pak již po léta volí, a to v mnohdy  dobrém úmyslu, naprosto chybně své představitele. Kam tato činnost ČT vede náš stát, to vidíme dnes a denně na vlastní oči, ale již je pozdě Bycha honit. A to si ještě musíme  všichni takový kanál ze zákona platit! © Kulturní komise ČR, z.s., 11.3.2023

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Haslingerová | sobota 11.3.2023 14:13 | karma článku: 46,16 | přečteno: 1345x