Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opravdovému nebezpečí nestačí čelit jen velkými slovy

Roušky se staly nezbytnou součástí naší výzbroje proti neznámé nemoci, která se díky otevřeným hranicím bleskově rozšířila do všech evropských zemí. Než se stačily státy dohodnout na hraničních kontrolách, bylo už pozdě.

 

Virus byl do země přenesen. Vládní nařízení na boj s dalším šíření nákazy nám nyní ztrpčují život. Mnohým z nás se zdají přehnaná, ale na druhou stranu chápeme, že kdyby je vláda nevyhlásila a pak někdo na koronavirus zemřel, tak ji naše neohrožená média a opoziční Johanky z Arku typu paní Němcové upálí na hranici. Ono se to hezky kritizuje, pokud člověk nenese zodpovědnost. A nechutná kritika snášející se na hlavu premiéra a prezidenta je opravdu přes rámec slušnosti. Ale o tom psát nechci. Chci se zamyslet nad tím, proč Evropská komise nevěnuje hrozbě COVID-19 pozornost, když má takovou možnost ukázat, jak dokáže své sliby o všeobjímajícím superstátu EU, který nás ochrání před vším nebezpečím, uvést  do praxe. Slyšel vůbec někdo o komisařce pro zdraví Stelle Kyriakidis? Já o ní nic nezaznamenala a to má jistě k ruce veliký tým draze placených bruselských úředníků s patřičným odborným i politickým zázemím.

O výrocích předsedkyně EK Ursule von der Leyen ve stylu „Kdo to mohl tušit!?“ raději pomlčím. Kdybych napsala, co si o nich myslím, mohla bych být obviněna z xenofobie, nacionalismu, fašismu a paní Tydlitátová by mne chtěla opět upalovat na hranicích na náměstích měst.  A její místopředsedkyně komisařka Věra Jourová si v tom shonu práce, které má se starostmi o chybné dotace pro ČR, genders  problémy, sexismus a podobné nesmysly si ani nevšimla, že v západní Evropě umírají první stovky občanů na vir COVID-19, že její zem  má uzavřené hranice s Německem, zavřené hospody, kina, divadla... A dokonce umlkla i vždy tak halasná německá kancléřka Merkelová, která  se rozhodla po vzoru komunistických vůdců nejen poručit větru dešti, ale dokonce změnit teplotu zeměkoule, jen cosi neurčitého pípla. Už nezve miliony přistěhovalců čekajících v táborech na řeckých hranicích do své země, aby jí pomohli vybudovat z EU jednotný monstrstát, který nás před vším ochrání. Po tom, když vidí,  co svým velikášstvím a pýchou způsobila za neštěstí nejen své zemi, ale všem zemím EU, už mlčí.

A to zatím vypukla epidemie pouze s lehkou nemocí. Nedej bože, aby byla zavlečena do Evropy opravdu smrtící infekce či vstoupily války. 

Opravdovému nebezpečí nestačí čelit jen velkými slovy, tam musí nastoupit činy.

A zde se ukázalo, že činy a skutky při vážné hrozbě za EU nestojí. Že opravdu vážnou hrozbu, musí každý její stát řešit po svém a sám. Že se po velkých slovech o Schengenu zase rozumně vracejí státy k ochraně svých hranic. Že všichni vidíme, jak je nutné vědět, koho do své země pustíme a koho ne. 

A i když naše vláda byla naivně proevropská, nyní ukázala, že se nemusí před námi občany stydět. Pod tlakem událostí naši politici, s výjimkou některých malých pastraniček, uvědomili, že se mají starat především o občany své země a vydávají ze sebe to nejlepší, co dokáží.

Přestali řešit žabomyší hádky a semkli se za jediným nejdůležitějším cílem - zamezit rozšiřování neznámé nemoci. Podobně jako to dělají vězni, když plánují útěk ze zajetí. Neptají se, za co kdo sedí, ale kopou společně tunel za získáním svého společného cíle - svobody. Po úspěšném útěku se rozejdou a možná si někde v hospodě dají přes pusu, ale to až po docílení cíle. Nezbývá než se modlit, aby takto i naši politici pracovali i po odeznění nebezpečí a neklesli zase jen k pomluvám jeden na druhého místo o starost o svou zem. Kdyby se to stalo, pak volám Sláva koronaviru!

Nad Evropským parlamentem se snáší soumraksnímek Ivana Haslingerová, revue Fragmenty

 

Autor: Ivana Haslingerová | čtvrtek 26.3.2020 10:56 | karma článku: 0 | přečteno: 13x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

O ženách kolem Jana Wericha

Přestože již uplynulo 117 let od doby, kdy se 6. února 1905 narodil úředníkovi První české vzájemné pojišťovny Vratislavu Werichovi a Gabriele Choděrové jediný syn Jan KřtitelFrantišek Werich, stále nás toto děcko zajímá.

27.4.2022 v 15:00 | Karma: 24,95 | Přečteno: 249x | Diskuse| Kultura

Ivana Haslingerová

Proč má Rusko tak eminentní zájem o Mariupol?

Obsazením Mariupolu získá Rusko pozemní propojení s Krymem, což bude mít obrovský strategický úspěch. Rusové se budou moci odříznout od převážně námořního obchodu.

19.4.2022 v 16:49 | Karma: 16,09 | Přečteno: 125x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

"Stát na svém" - Kniha, která by měla být povinnou školní četbou

Institut Václava Klause vydal vysoce konzistentní knihu demonstrující obrovskou šíři znalostí jejího autora, ekonoma arabisty PhDr. Ing. Jiřího Weigla, CSc. "Stát na svém". Již sám název jasně demonstruje jeho postoje.

4.4.2022 v 14:12 | Karma: 15,43 | Přečteno: 113x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Papež vstoupil do bojů na Ukrajině

Svatý otec vyzval biskupy po celém světě, aby se společně s věřícími připojili k jeho modlitbě za mír a zasvěcení Ukrajiny a Ruska neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Modlitbu pronese 25. března 2022 v bazilice sv. Petra v Římě.

24.3.2022 v 15:15 | Karma: 14,62 | Přečteno: 118x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Ukrajina zvolila v očekávání vstupu do EU a NATO vojenskou konfrontaci s Ruskem

Jediné co může pomoci zabránění apokalypsy Ukrajiny jsou neustálé výzvy všech státníků k zastavení vražedných bojů. Co děla OSN? Proč neprotestuje a nezasedá? Byla přece založena k tomu, aby zabránila 3. světové válce.

22.3.2022 v 19:02 | Karma: 13,80 | Přečteno: 137x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik