Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důstojná oslava SDH v Hněvkovicích při příležitosti získání historického praporu

Sbor dobrovolných hasičů (SDH) patří vždy neodmyslitelně k životu každé obce a není tomu jinak ani v Hněvkovicích u Humpolce, v nichž dne 26. září 2015 oslavil 120 let od svého založení.

Členy SDH  bývalo a stále je vidět nejen při hašení požárů, ale i při pomoci občanům v běžném životě, například při odvozu železného šrotu, rekonstrukci hřišť, čištění místních rybníků, odklízení padlých stromů či větví po bouřkách. To vše ale není ničím oproti tomu, čím se zapsal SDH do srdcí hněvkovských občanů po nešťastném zrušení místní základní školy.Svou činností s dětmi převzal na sebe starost o ně ve volném čase a postaral se o to, že se tyto skamarádily mezi sebou tak, jako kdysi jejich šťastnější předchůdci ve školních lavicích hněvkovské školy. Kdyby nebylo této činnosti sboru, mnohé děti by se vůbec neznaly. Místo společných cest do místní školy je nyní ráno odvezou rodiče či autobus do školy v Humpolci a odpoledne zpět. Tam chodí do tříd rozstrkaní mezi děti z jiných vesnic a nebýt společných akcí ve sboru, seděly by po návratu ze školy buďto zavřené doma, nebo by se bezprizorně potulovaly po obci podobně, jako tomu je u dětí na sídlištích. Byly by ochuzeny o společné prožitky, rošťárny a kamarádství ve škole a po ní, které zůstanou v každém uloženy na celý život.

SDH  s napětím očekává předání historického praporu, který získal za své úspěchy 

To není fráze. Mohu hovořit ze své zkušenosti, jak je příjemné, že si i ve stáří tykám s mnoha spolužáky, s nimiž jsem absolvovala místní dvoutřídku, která spojila mezi sebou děti s odstupem 10 let. Nyní tento kontakt prožívají místní děti a mládež díky obětavé práci starosty hasičského sboru Radka Romanovského, jeho náměstka Vladimíra Bendy, velitele Libora Plíhala, zástupce velitele Zdeňka Pečenky ml., jednatele Jiřího Němce, preventisty Lukáše Magaly a mnoha dalších hasičů. 

Bývám často v létě svědkem mnoha šťastných návratů dětí i odrostlejší mládeže ze soutěží, jejichž poháry a trofeje místní hostinec U dubu již nemá téměř kam dávat. Ale nejkrásnější odměnou jsou stejně ty rozzářené oči a chlouba kluků, že vyhráli. A protože vyhrát chtějí, musejí pravidelně cvičit, uklízet hadice a pomáhat svým cvičitelům, takže to v nich buduje smysl pro kázeň a povinnost, který je v životě každého nesmírně důležitý. A rodiče toto kladně vnímají, protože maminky obětavě pomáhají, vozí na hasičské soutěže děti ve svých autech, pečou na oslavy cukroví, pomáhají čepovat i pivo a uklízet. A jak sdělil našemu listu pan Romanovský, je jim za to nesmírně vděčný a chtěl by jim moc poděkovat. 

Hněvkováci slavili - jejch SDH byl oceněn historickým praporem

Ale dost již o tom. Chci přiblížit  svátek hněvkovských hasičů a vlastně celé obce. Ke 120. výročí založení sboru přebral starosta Radek Romanovský z rukou zástupce humpoleckého starosty Ing. Květoslava Namysla před místní hasičskou zbrojnicí vyšívaný historický prapor sboru, který bude zdobit včetně vlajkových stuh na žerdi hněvkovský sbor dobrovolných hasičů  po generace.  Umělecký a jedinečný autorsky chráněný grafický návrh pro novou slavnostní hasičskou vlajku je jedinečný a vyšitý jako přesná replika hasičského praporu dodaného dle historického vzoru. A dlužno podotknout, že tento prapor nezíská každý sbor, ale může se jím chlubit jen sbor oceněný za své výsledky.

Slavnostní nástup vedení SDH a vzácných hostů

Starosta SDH Radek Romanovský přebírá z rukou humpoleckého místostarosty Květoslava Namysla vzácný prapor sboru

Starosta SDH Radek Romanovský s místostarostou Liborem Plíhalem (vpravo) ukazují Hněvkovským občanům historický prapor sboru

 

 

Praporečníci převzali prapor, aby ho mohli nést v čele průvodu

Však si ho také hněvkovští hasiči právem váží a zanesli ho v průvodu k místní kapličce na návsi, aby mu požehnal Bůh ústy P. Mgr. Timoteje Miroslava Tutoky, OPraem, administrátora excurrendo z Jiřické farnosti, pod níž obec Hněvkovice spadá.

U místní kapličky je očekával pan farář P. Mgr. Timotej Miroslav Tutoka, OPraem

 

 

 Bůh žehnej praporu i celému sboru, říká pan farář a kropí prapor svěcenou vodou

Po společné modlitbě Otče náš, jenž jsi na nebesích... pokračoval průvod ke slavnostnímu nástupu na hřiště, kde je očekávala hasičská technika, s níž předvedli hasiči  řadu požárních útoků. To vše za zvuků dechové hudby Libkovanky, která zahrála jejich rodičům a hlavně prarodičům.

 Po slavnosti požehnání praporu průvod odchází na hřiště, kde ho očekává technika a pohoštění

 Pan farář si i přes obrovské pracovní vytížení udělal chvíli a zašel se podívat mezi mladé hasiče

 Právě získaný prapor se stal středem zájmu místních obyvatel

 

 Po skončení ukázek, co vše umí sbor provádět s hasičskou technikou, si večer mladí za zvuků moderních rytmů na hřišti zatančili a bavili se při dobrém občerstvení a moku do… No mnozí tvrdí že až do rána. Zaslouží si to, mají být nač hrdi. A ať Bůh žehná nejen praporu, ale jim všem.

Snímky autorka

 © Kulturní komise ČR

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 28.9.2015 13:38 | karma článku: 8,07 | přečteno: 147x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik