Co se to v Jeruzalémě zase děje?

Dnes ráno (23.11.2022) došlo na dvou místech Jeruzaléma k explozi výbušnin, nastražených na autobusových zastávkách. Výsledkem je jeden mrtvý a nejméně 26 zraněných - někteří z nich jsou stále v kritickém stavu.

Podle prvních výsledků vyšetřování byly nálože vyrobeny odborně a bylo k nim přibaleno množství hřebíků a kovových úlomků, s cílem způsobit zranění co největšímu počtu lidí. Obě nálože umístil s největší pravděpodobností jeden pachatel, který se pohyboval na elektrickém bicyklu. Teprve po jeho odjezdu byla nálož odpálena z dostatečné vzdálenosti nějakým jiným pachatelem. O půl hodiny později se situace opakovala na důležité jeruzalémské křižovatce, vzdálené necelých 10 km od místa prvního výbuchu. Celá akce byla evidentně naplánovaná předem a podle vyšetřovatelů se na její přípravě podílel větší tým lidí. Zatím se zdá, že stopy vedou k militantnímu křídlu palestinského hnutí Hamás. 

Při atentátech byl smrtelně zraněn 15-letý student ortodoxní náboženské školy, který má kromě izraelského také kanadské občanství.

Dosluhující izraelský premiér Jair Lapid slíbil veřejnosti, že Izrael nepoleví dokud nebudou pachatelé odhaleni a dopadeni. Izraelské bezpečnostní složky byly uvedeny do stavu nejvyšší pohotovosti, v současnosti jsou v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu rozmístěny tisíce policistů a vojáků. Jednak pátrají po pachatelích atentátů a jednak prověřují další místa, kde by mohly být umístěny nálože.

Dnešní výbuchy jsou pokračováním již několik měsíců trvající vlny útoků na Izraelce, která již zasáhla velkou část izraelského území. Izraelské bezpečnostní síly aktuálně zabrání denně v průměru 6 útokům na izraelské cíle. Některým však žel zabránit nedokáží.

Z Izraele jsem se naposled vrátil před 10 dny. Během října a listopadu jsem tam mohl opakovaně cítit napětí, které viselo ve vzduchu a téměř by se dalo krájet. Nejsilnější to bylo v říjnu během slavnosti Svátků stánků – sukkót. Jeden policejní důstojník mi přiznal, že mají zprávy o přípravách koordinovaných teroristických útoků, proto jsou zavedena mimořádná bezpečnostní opatření. Navzdory nim došlo k řadě útoků na policisty i civilisty - při nich bylo pouze během října 5 Izraelců zabito. V listopadu byla tato opatření viditelně zmírněna. Z řady míst zmizely policejní hlídky a počet členů těch stávajících byl zredukován. Mnohá provizorní kontrolní stanoviště hlavně na území Západního břehu Jordánu byla opuštěna. Na tuto chvíli zřejmě atentátníci čekali a znovu udeřili...

Nakonec přidám jeden milý aspekt této jinak tragické události. Do Izraele dnes proudí projevy soustrasti z velké části světa. Mezi nimi také ze Spojených arabských emirátů, jejichž představitelé vyjádřili hluboký soucit s oběťmi obou útoků a ostře odsoudili atentáty i jejich pachatele. Toto by bylo ještě před několika lety naprosto nemyslitelné. Jak je vidno, začíná se blýskat na lepší časy.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Haslinger | středa 23.11.2022 23:00 | karma článku: 19,19 | přečteno: 399x