Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oslavy Dne Jeruzaléma na vlastní kůži.

Letošní oslavy Dne Jeruzaléma mě opravdu zaskočily. A to jsem si po téměř 200 návštěvách Izraele myslel, že mě tam toho již moc nepřekvapí.

Každému, kdo si přečetl některý z mých dřívějších blogů, musí být jasné, že mě opravdu nemůže podezírat z nadržování Palestincům. Mé postoje jsou formovány dlouholetou zkušeností s oběma místními etniky a zároveň znalostí historických i současných souvislostí. Izraelskou demokracii někdy nazývám křišťálovou (ve srovnání s tou naší je to zcela zřejmé). Izraelcům z různých důvodů držím palce a nijak se za to nestydím. Zároveň ale vím, že situace opravdu není černobílá a mé poslední zážitky to znovu potvrzují. Berte to jako osobní svědectví.

     Od čtvrtečního večera do pátečního večera 28.Ijáru (podle židovského kalendáře, podle našeho to bylo letos 18.- 19.5.) slavil Izrael Den Jeruzaléma. Během Šestidenní války před 56 lety došlo k dobytí východní poloviny Jeruzaléma izraelskou armádou a ke znovusjednocení města, které bylo do té doby 19 let rozděleno na jordánskou a izraelskou část. O 13 let později Izrael prohlásil Jeruzalém zákonem za své nedělitelné hlavní město.

     Pro Židy je Den Jeruzaléma vždy velký důvod k oslavám, naopak místní muslimští Arabové toto výročí považují za prokleté, protože ztratili svrchovanost nejen nad částí města, ale především nad posvátným okrskem, kde stojí jejich mešity Skalní dóm a Al-Aksa. Na stejném místě stál předtím židovský chrám a proto je to nejsvatější místo také pro Židy, ale zároveň také neustálé jablko sváru.

     Již po několikáté jsem byl právě na tento svátek v Jeruzalémě a shodou okolností jsme byli na Chrámové hoře ve chvíli, kdy tam v rámci oslav přicházely velké židovské skupiny na exkurzi. V jedné z nich jsme viděli izraelského ministra vnitra Itamara Ben Gvira. Atmosféra houstla každým okamžikem a pouze masívní přítomnost policejních těžkooděnců a armády bránila tomu, aby tam nedošlo k vážným střetům mezi muslimy a židy.

Vlajkový pochod

Celé jeruzalémské Staré město bylo plné slavících Židů s vlajkami a symboly vítězství, ve čtvrtek navečer se v rámci tzv. Vlajkového pochodu konaly desetitisícové pochody, jejichž trasa vedla muslimskou čtvrtí a končila velkolepou oslavou u Zdi nářků. Během těchto pochodů již ke střetům mezi oběma komunitami docházelo, bezpečnostní složky musely vyvinout velké úsilí k zajištění bezpečnosti, ale kromě několika lehčích zranění a 10 zatčených na obou stranách, se Vlajkový pochod během letos obešel bez větších škod a ztrát. Mohu konstatovat, že bezpečnostní složky fungovaly na výbornou a zároveň letos byli Arabové nezvykle mírní.

střet v uličce

V pátek 19.5. před polednem svolával muezzín muslimské věřící na Chrámovou horu ke svátečním modlitbám. Naše skupina právě procházela úzkými uličkami nedaleko Chrámové hory a sledovali jsme sílící proudy muslimů spěchajících tam splnit páteční náboženskou povinnost, když byl náhle hlas muezínna přehlušen zpěvem z blízkého okolí. Naší uličkou pochodovala stovka židovských mladíků, kteří nesli státní vlajky a zpívali židovské národní písně. Dorazili na rušnou křižovatku uprostřed muslimské čtvrti a zcela ji zablokovali. Přerušili muslimům přístup na Chrámovou horu a asi čtvrt hodiny tam pouze stáli, mávali vlajkami a křičeli různá hesla. Kromě vlasteneckých tam ale zněly věty jako : „Jeruzalém navždy pouze židovský!“, „Smrt teroristům!“ a občas žel také „Smrt Arabům!“ Na první pohled bylo jasné, že se jedná o provokaci a tito kluci čekají, kdy je místní arabská mládež napadne. Z arabské strany ale odpověď zatím nepřicházela.

Z opatrnosti jsem naši skupinu zadržel kousek za touto demonstrací síly a nacionalismu, abychom to mohli zblízka pozorovat, ale zároveň se nedostali do hrozícího konfliktu. Po nějaké době se tato skupina obrátila a stejnou cestou okolo nás se opět s patřičným hlukem vracela zpět uličkou, kde jsme se tiskli k domu, abychom jim umožnili průchod. V čele davu mladíků šel o několik let starší mladý muž se samopalem, který byl evidentně jejich vedoucím. Měl na sobě připevněný mikrofon se zesilovacím zařízením a udával svým mladším kolegům začátky slok a rytmus.

Nás coby cizinců si nevšímali, ale arabský prodavač ze sousedního obchodu, který pozoroval dění vedle nás, si vysloužil řadu nenávistných pohledů a nadávek. Když ho potom jeden z židovských kluků nazval „arabskou svi.í“, tak už to nevydržel a podobným způsobem mu odpověděl. V tu chvíli byla kolem něho skupina křičících Židů a zdálo se, že ho v nejbližší chvíli napadnou. Jeho kolega se ho chěl zastat, ale okamžitě i jeho obklopil divoký dav a zasypal oba Araby nadávkami. Za pár okamžiků se objevil onen ozbrojený vedoucí a snažil se své kolegy uklidnit, ale bez výsledku. Emoce již byly vypuštěny, nenávist doslova stříkala na všechny strany a kluci ho vůbec neposlouchali. V okamžiku, kdy se ve vzduchu začaly objevovat pěsti a vypadalo to, že budou Arabové lynčováni, dorazila naštěstí policejní jednotka, která měla na nedaleké křižovatce stanoviště. Teprve jí se podařilo vysvobodit oba Araby z obklíčení a přimět sto mladých rozvášněných Židů k odchodu.

Hluboce jsem si oddechl. Jakmile by vypukla skutečná rvačka, okamžitě by se do ní zapojili všichni Arabové z okolí, lítaly by cihly a kameny, později možná i gumové projektily a pravděpodobně bychom nějakou ránu schytali i my, nezúčastnění diváci. Co nejrychleji jsem naši skupinu odvedl ven za Damašskou bránu a tam jsme si celou situaci v ústraní na trávníku vysvětlovali. Za chvíli se ale z jiného směru objevila velká skupina židovských mladíků a začali napadat místní Araby v prostoru před branou. Ti si to nechtěli nechat líbit a došlo k potyčkám, při kterých byly ve vzduchu nejen pěsti a klacky, ale i mandarínky a pomeranče místních trhovců. Opět se vše odehrávalo těsně před námi. S překvapením jsme zjistili, že se jedná o stejnou skupinu jako předtím. Z jejich projevů i oblečení bylo zřejmé, že jsou to mladí židovští kluci pocházející z osad na Západním břehu Jordánu.

Přes plot a znovu do boje.

Arabský dav rostl a v jednu chvíli se mu podařilo zahnat židovské kluky do defenzívy. Ta ale neměla dlouhého trvání, stovka Židů se opět zformovala a zaútočila znovu. Než stačilo dojít k vážné bitvě, zasáhl oddíl izraelské policie. Nejprve od sebe oddělil oba bojující tábory, ale byli to Židé, kteří se nechtěli nechat usměrnit. Přelézali zábradlí a zkoušeli napadnout Araby oklikou. Nakonec museli policisté vystřelit na židovskou skupinu granát se slzným plynem a použít hrubší násilí. Teprve potom se jim podařilo situaci uklidnit a mladí Židé vyklidili pole.

Podobné střety pokračovaly na mnoha místech Jeruzaléme celý den. Jakkoliv mám zkušenost, že obvykle bývají za provokacemi skupiny mladých Arabů, tentokrát musím žel konstatovat, že provokatéři a útočníci pocházeli ve všech případech, kterých jsem byl během těchto 2 dnů svědkem, z židovské strany.

 

Posledním vrcholem pro mne byl sobotní večer 20.5. Navzdory šabatu byly ulice celý den plné slavících Židů a napětí. Dávno po skončení šabatu - okolo 22. hodiny jsme jeli autobusem sami dva s mým řidičem po Bar Levově třídě (jedné z hlavních ulic v centru Jeruzaléma). Nedaleko ortodoxní čtvrti Mea Šearim jsme museli zpomalit kvůli provozu a ve chvíli, kdy jsme míjeli skupinku ortodoxních mladíků, stojících na chodníku, vyletěly z jejich hloučku kameny a zabubnovaly na náš autobus. Řidič přidal a prohodil: “Jednou vypuštěný džin se do láhve špatně vrací. Doufám, že nerozbili okno.“ Pavučinka na bočním okně žel byla a s každým hrbolkem na silnici se rozrůstala, až okno povolilo... Autobus byl čistě bílý, bez jakéhokoliv nápisu nebo čehokoliv co by mohlo vyprovokovat útok. Ani nevěděli komu patří. Prostě emoce a potřeba ničit.

Co tím chci říci? Chápu oslavy Jeruzalémského dne a je mi jasné, že je to každoroční příležitost, kdy Židé demonstrují, že pány Jeruzaléma jsou oni.

Zároveň je ale zřejmé, že následujícího dne tam podobné projevy již neměly co dělat. Podněcování rozvášněných kluků k výtržnostem a provokacím ve chvílích a na místech pro Araby svatých, je daleko za hranou. Nenávist, kterou jsme pozorovali z bezprostřední blízkosti, byla tentokrát hrozná a nebezpečná. Umožněním takovýchto jejích projevů si Izrael koleduje o další napětí a problémy.

 

Autor: Daniel Haslinger | úterý 23.5.2023 10:25 | karma článku: 15,98 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Daniel Haslinger

Čerstvé postřehy z Izraele

Minulý víkend jsem se vrátil z kratší pracovní cesty do Izraele. Absolvoval jsem tam několik pracovních setkání a navštívil některé přátele jak izraelské, tak palestinské. Mise byla úspěšná a zájemcům nabízím některé postřehy.

6.3.2024 v 10:17 | Karma: 31,84 | Přečteno: 888x | Diskuse| Cestování

Daniel Haslinger

Co se to v Jeruzalémě zase děje?

Dnes ráno (23.11.2022) došlo na dvou místech Jeruzaléma k explozi výbušnin, nastražených na autobusových zastávkách. Výsledkem je jeden mrtvý a nejméně 26 zraněných - někteří z nich jsou stále v kritickém stavu.

23.11.2022 v 23:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Chytrost nejsou žádné čáry, ale v aktuální izraelsko-palestinské válce se hodí

aneb možná Vám uniklo, jakým mazaným trikem izraelská armáda dnes v noci doběhla bojovníky Hamásu v Pásmu Gazy.

14.5.2021 v 20:20 | Karma: 43,16 | Přečteno: 4158x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Co znamená otevření diplomatické mise ČR v Jeruzalémě?

Česká republika tím potvrzuje, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele navzdory palestinskému odporu.

3.12.2020 v 1:55 | Karma: 22,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politika

Daniel Haslinger

Co se to v Izraeli zase děje?

Izraelská armáda IDF v pondělí a v úterý podnikla řadu masivních leteckých náletů na pásmo Gazy, ovládané militantním palestinským hnutím Hamás. Jednalo se o reakci na stovky raket vypálených z Pásma Gazy na Izrael během pondělí.

13.11.2018 v 20:11 | Karma: 40,74 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2641x
Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.