Vrazi napříč republikou

V pátek jsem měl možnost projet si autem asi 150 ti kilometrový úsek naší krásnou vlastí do Českých Budějovic. Samozřejmě ne jako řidič, ale jako pasažér. No to vám byla podívaná. Hlavou mi proběhly všechny dopravní statistiky nehodovsti a hlavně kolonky počtu mrtvých na silnicích. Tolik vrahů jsem za tak krátkou dobu ještě nepotkal.

Představte si, že jedete po mimoměstské komunikaci standartní rychlostí asi 90 Km/h. Podél vás bílá plná čára vesele ubíhá, říkáte si, jaká je to pohoda a jak se hezky jede. Teď se cesta mírně zvedá do kopce, a tak podřadíte. Držíte si raději odstup od před vámi jedoucího kamionu. V tom se ovšem za vámi vyřítí modré Volvo a hodlá předjíždět. Instinktivně přibrzdíte a pouštíte tohoto kaskadéra, ať si jede, když se na horizontu v protisměru vynoří auto. Ve finále vy brzdíte, vozidlo v protisměru také, jen modrý viník strhl řízení do pravého pruhu a jede krásně dál.

No co? Zanadáváte si a pokračujete dál v jízdě. Snad na to i brzy zapomenete, kdyby se vám ovšem podobný incident při jízdě alespoň 5 krát nezopakoval. Ale zase vám nezbývá nic jiného než se smířit s aktuálním počtem sebevrahů kolem vás a doufat, že vylisovaný čtyřlístek v automapě, ještě neztratil svou sílu.

Anebo přemýšlíte jak něco podobného změnit. Jako já v pátek. Konec konců na ministerstvu dopravy si snad tímto problémem také „lámou hlavu“, tak jim trochu pomůžu. Začal jsem tím, že se mi opět před zrakem zjevila ta zlověstná tabulka, kterou ráno u snídaně ukazují v televizi při dopravním zpravodajství. Hned jsem si uvědomil, jak moc si tam dávají záležet na tom, kolik dopravních nehod bylo způsobeno osobami pod vlivem alkoholu. Zákonitě se jedná jen o pár desítek případů.

No a co ten zbytek? O ten už se statistiky nezajímají? Kolik nehod bylo způsobenou lidskou omezeností a hloupostí? To už bude asi větší číslo, že? Kolik neviných, spořádaně jezdích zemřelo vinou někoho neohleduplného? Opět údaj chybí. A to je zásadní chyba, tyhle informace by se měli zveřejňovat!

Tak na tohle jsem po cestě přišel já. A co ty myšlenky ministerstva dopravy? Chtělo by se říct: „Máme tu přece bodový systém.“ To je sice pravda, ale ten může mít cenu tehdy, pokud budou vidět hlídky. Když ale nepotkáte během 150 kilometrů ani jeden policejní vůz, je těžké mít nějaké tréstné body.

Samozřejmě po tomhle odstavci teď očekávám vlnu odporu a argumentů, že policistů je málo a tak dále. Na to mám další řešení. Ať opatří nejkritičtější místa kamerami, které by řidiče hlídaly. A pokud tu bude další nesouhlas a důvod, že nejsou peníze, tak tu mám ještě něco. Na nepletiče mýtného byl vybudován kamerový systém v cuku letu, tak proč by nemohl stejně rychle vyrůst, kvůli záchraně lidských životů.

Co na závěr? Asi se možná nabízí otázka, co já jako řidič? Asi za půl roku mě čeká autoškola. Jestli se těším? Určitě chci řidičák udělat, v dnešním světě je to docela nezbytná věc. Ale jsem spíš nervózní. Vím, že za 13 jízd, se člověk úplně řídit nenaučí, a tak cítím odpovědnost. Nejen za svůj život, ale hlavně za ty ostatní.

Autor: Miroslav Harnoch | neděle 3.2.2008 13:04 | karma článku: 20,10 | přečteno: 1592x