Tajemství staré knihovny

Taky si říkáte: Tohle udělám, až budu mít volno nebo prázdniny? No tak já mám takových restů na tyto prázdniny spoustu, a tak je třeba začít, co nejdřív. Jedním z nich bylo i probrat se naší knihovnou a vybrat úlovky, které bych měl ještě přečíst, než se vydám na VŠ!

Horko těžko jsem dával dohromady seznam povinné četby před maturitou. Čtu nebo spíše četl jsem hodně, ale spíše válečnou a nebo současnou populární beletrii. Nic moc příspěvek do diskuze u nějaké zkoušky.

Rozhodl jsem se zabít dvě mouchy jednou ranou. Udělat pořádek v knihovně a při té příležitosti si něco pořádného přečíst. Nečekal jsem zázraky, ale echo, které jsem měl, slibovalo zajímavý průřez dějinami literatury. A skutečně.

Nejprve bylo potřeba probrat se tou nejsvrchnější slupkou knih, které se sem přidaly po mém rozloučení se s dětstvím. Dobrodružné příběhy o hrdinném pilotu Biggelsovi, příručka k Pokemonům nebo díly Harryho Pottera. Další vrstva už byla zajímavější, nazval bych ji „mámino těhotenství“. Neskutečné množství všemožných detektivek či milostných příběhů. Sešitové verze za pár Kčs. Paráda, ale ani na tohle chuť zrovna není.

Následovalo „mámino dětství“, Ostrov zmijí, Timur a jeho parta či Velké trápení. To už taky není pro mě. V této rovině jsem ale nacházel i stopy, které zanechala doba. Četné stohy knih ruských autorů drží pvně linii komunismu.

A to nemluvím o záložkách! Pohledy, dopisy lístky na nákup z let XY.

Jak archeolog jsem odkrýval jednotlivé vrstvy, až jsem se dostal k jádru, které pro mě mělo cenu. Čapek, Seifert, Nezval, Havlíček, oko nejedné češtinářky by se zalesklo. Pomalu se nakláněl čas vrátit nechtěné knihy nazpět, když jsem zahlídl pár opravdu starých knih. Jedná se pravděpodobně o epochu praprarodičů, protože na konci police se skvělo několik dílů Českomoravské kroniky z roku 1880. To bude pane četba, dám si při tom i do nosu, říkám si, když si jemně přivoní k listům.


Povím Vám, úžasná věc tohle objevování knihovny. Pokud u sebe doma nějakou takovou doma máte, vřele doporučuji probádat ji do nejmenších detailů. Pocítíte nostalgii, vůni doby i úctu k literatuře. Tak a teď jdu číst!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Harnoch | úterý 30.6.2009 17:48 | karma článku: 11,99 | přečteno: 2418x