Programovým šéfům chybí odvaha

Televize v domácnosti jako zdroj dobré zábavy? Už dávno ne. Hudební pořady, televizní show, kde by se dobrá hudba střídala s vtipnými scénkami talentovaných herců, jako tomu bylo kdysi. Kde nic tu nic.

Jen festival melodramatických seriálů, kde nejpromyšlenější zápletkou je to, že se hlavní hrdinka vyspí s mužem své přítelkyně. Smutné, že to je dnes téměř jediný formát, který si zvládnou televize vyprodukovat.

Ano, lze nadhodit argument, že dokud bude poptávka, bude tu i nabídka. To je jednoduchá matematika. Procenta sledovanosti hrají na trhu zcela jasnou roli.

Jaktože ale existuje televize, která se o osvětu v tomto smyslu pokusila, vsadila na vlastní výrobu a se starším typem pořadů slaví úspěch?

TV Barrandov plní program především pořady a filmy z vlastního archivu. Za málo peněz je tedy poměrně slušná muzika. Z ušetřených peněz nakoupí několik méně známých seriálů a filmů zahraniční produkce, aby alespoň nějak splnila očekávání masového diváka. Zbývá ale i na něco vlastního, ne nového, ale léty prověřeného.

Barrandovský videostop si k obrazovkám dokáže přivázat i kolem půlmilionu diváků. Nejen láska, ale ani staré pořady nerezaví. Stejně tak pořad To byl náš hit ukázal, že hudební fomát v televizi nemusí být nutně začínajícími „talenty“ protkaná reality show, aby měl u diváků úspěch. Nutno ovšem přiznat, že diváky si musela tato live soutěž teprve získat. Ale dnes už je Hit druhým neúspěšnějším pořadem vlastní výroby v historii této televize a žebříčkem sledovanosti stále stoupá. Důkaz, že divákovi takový druh pořadů chybí a vyhledá si ho i až na čtvrté nejoblíbenější televizi.

Proč se tedy při tvorbě pořadů neinspirují i ostatní televize? Zřejmě je to pro ně moc velký risk a nemůžou si dovolit čekat, až si divák opět zvykne a najde si ke kreativnějšímu pořadu opět cestu. Než najde nějaká televize odvahu, pokud jí někdy najde, budeme muset hudební čísla výdat jen součástí vyhlášení anket a to v podání těch top pěti z ankety Český slavík. A scénky budeme pouštět z archivu asi jako silvestry Vladimíra Menšíka. Nezbývá než doufat, že diváci začnou trávit čas jinak než u Ordinací, Pout a všeho ostatního. Pak se možná programoví ředitelé rozhoupou.

Autor: Miroslav Harnoch | neděle 26.2.2012 16:57 | karma článku: 13,62 | přečteno: 1205x