Nenechme zahynouti vesnické zábavy

V dnešním světě diskoték, kdy taneční parkety ovládají dýdžejové, už si dnešní mladá společnost těžko vychutná atmosféru vesnických zábav a plesů. A není to škoda?

Posvícení, pouť či Máj, všechno jsou to dobré příležitosti k uspořádání nějaké veselice. Pravda, přiznám se, že i já někdy ohrnuji nosík, nad nutností tu pobývat. Včera mi to ale nedalo a nějak jsem se nad tím zamyslel. Vyrazili jsme totiž na posvícenskou zábavu.

Hned po zaplacení vstupu vám nedá se nezastavit před sálem a pořádně se rozhlídnout. Najdete tu totiž velmi zajímavě strukturovanou společnost. Něco jako v Noemově arše. Tak trochu od každého něco. Mladé či staré, opilé i střízlivé. Náctiletých tu ale opravdu moc není. Maximálně nějaký milostný pár, kterému je jedno, kde je, hlavně, že se mají rádi.

Během večera pak máte možnost sledovat, pokud tedy máte tak přehledné místo jako já včera, že tohle je možná ještě kus něčeho cenného. Kde jinde by měli mladí uplatnít to, co se měli naučit v tanečních. Nebo třeba jen sledovat historii jednotlivých tanců. Technika postarších párů se přece jen liší od tanečních metod jejich potomků. Kde ještě může člověk oprášit všechny druhy tanců?. Na „diskárně“ tomu asi tak nebude. Hlavně nemůžou nikde nikdy navodit takové to klima jako tady. Tady stačí pár piv a ta správná muzika a baví se a zpívá celý sál.

Správnou muzikou myslím momentálně samozřejmě dechovku. Ať si říká, kdo chce, co chce, to je druh hudby, při které se nejvíc lidí úplně odváže. Ono taky při těch textech se není čemu divit. Hned jak se najde nějaká slušná heligonka, honem rychle ji všichni koukají přetextovat, aby byla co nejkošilatější.

Hřebem večera je pak bezesporu hazard v podobě tomboly. Mnozí ji berou jen jako prostředek, kde můžou ukázat, že mají taky štěstí ve hře a ne jenom v lásce. Někdo to využije jako další výzvu jak trumfnout souseda. Každé losování má ale své kouzlo. Pak už stačí jen čapnout výhry a jít domů (jako my:o)))


A jak to shrnout? Mnozí mladí čtenáři si teď asi myslíš, že autor, leč věkem mladý je duchem vetchý stařec. Ale vězte, že tomu tak není a že se jenom snažím chránit, jednu pěknou českou starožitnost.

Autor: Miroslav Harnoch | neděle 7.10.2007 14:39 | karma článku: 19,54 | přečteno: 1808x