Mé prezidentské jarní prázdniny

Vím, že už asi čtenáře blogů unavuje číst pořád o volbě prezidenta, ale co můžu dělat, když mi tahle událost vstoupila rovnou do jarních prázdnin?

Spolu s mým volnem začala v Česku i volba prezidenta. Těšil jsem se, jak si dopíšu seminární práci o Miladě Horákové, připravím referát o Petrolejových lampách, ale nějak to nešlo. Lákala mě k médiím ta nová reality show, v níž hlavní cenou bylo prezidentské křeslo.

Teď si mnozí z vás ťukají na čelo, jak sem se mohl na ty „ochotníky“ dívat. Někomu se z této podívané holt dělalo špatně a já se bavil. Nedalo mi to a nechal jsem se od práce odtrhávat zprávami o úplatcích, tajných dohodách a podivných onemocněních některých politiků. Milada sice byla během týdne sice na pořadu také, a koutkem oka jsem tak zarigistroval nesmyslné soudy téměř 60 let starého procesu.

Ale tak jak utekly prázdniny, utekl i týden a v pátek přišla druhá volba. Ta už byla oproti premiéře o něco nudnější. I když sem tam se nějaké zajímavé pasáže našly. Třeba spěšný odchod z jeviště paní Bobošíkové, která včas odhadla své možnosti. Nebo nepřítomnost Olgy Zubové, se kterou jsem ještě ve středu dopoledne chatoval. I tak se bylo na co dívat.

Veřejné hlasování mi bezesporu dalo spoustu nových zkušeností. Po té, co jsem viděl, jak si naši zákonodárci uprostřed projevů klidně píší SMSky a vyřizují telefonáty, ba co hůř dokonce se zvednou a jdou si popovídat s kolegou na druhé straně sálu, mi umožnilo podívat se na náš školní řád, kde se za podobné přestupky dávají snížené stupně z chování, z trochu jiné perspektivy. Když si může Karel Swarzenberg číst při projevech kandidátů noviny, co bych nemohl já při výkladu svého učitele??? Zřejmě jsou v politice jiné zásady slušnosti.

Za to, že byl zvolen prezidentem Václav Klaus, jsem rád. Už jenom kvůli našim učitelům a procovníkům školy. Vždyť si vemte, kolik peněz tímhle výsledkem ušetřili! Že nechápete? Vysvětlení je jednoduché. Zvolení Jana Švejnara by znamenalo vylést po štaflích nebo jiném podobném zařízení až nahoru nad tabuli, tam sundat obraz Klause, slézt dolů a zase vylést a dát tam nového prezidenta. Teď si vemte, kolik zranění by se mohlo při těcho výměnách stát, kolik učitelů by mohlo spadnout a zlomit si nohu. Teď by museli na pohotovost a tam pěkně vypláznout 90 korun. To není žádná sranda a teď ty rentgeny a jiná vyšetření. Nemyslete si ono se střídání na hradě pěkně nevyplatí!

No a co říct o těchto prázdninách závěrem? Premiér Topolánek to vlastně řekl už za mě. Asi brzy zapomeneme. Možná si ani sami politici za pět let nevzpomenou, jestli měli před volbou kulky v pytlíku nebo v obálkách.

Autor: Miroslav Harnoch | sobota 16.2.2008 15:28 | karma článku: 11,79 | přečteno: 1153x