Kam ten svět spěje? Nebo jen stárnu?

Po čase opět píšu. Vyprovokovaly mě k tomu okolnosti, které mi naznačovaly, abych to dal vědět světu. Svěřit se a zjistit, jestli jsem sám, kdo to tak vidí. Zkrátka pohár přetekl s dnešním článkem MF Dnes.

Tam se totiž psalo, jak to školy přehání s výukou jazyků. Ihned se mi vybavilo několik důkazů pro tohle tvrzení a donutilo mi to trochu si zafilozofovat.

Vzpomněl jsem si na sotva desetiletou holčičku jedné mé známé, která umí anglicky snad lépe než já. A mně je prosím 18 a mám na krku maturitu. A není to, milí čtenáři, tím, že bych byl hlupák a nebo lajdák. Pravda vzešla s pera autora článku z dnešních novin. Děti se učí cizímu jazyku pomálu od školky. Já s angličtinou začal až na střední. Na základkách je teď spousty učitelů cizích jazyků, kdežto u nás na střední schází.

Za 4 roky, co jsem na gymplu, jsem protočil 4 učitele, z toho dva nebyli kvalifikovaní, zkrátka jen uměli anglicky a neměli zrovna job. Za ty dva roky s těmito učiteli jsem se nenaučil prakticky nic. Jen co jsem pochytil ze samostudia. Učení je nebavilo, dělali všechno, jen ne to, co měli.

Ale není to jen o zkušenostech s jazyky. Nevím jak vám, ale celkově se mi zdá ta doba nějaká uspěchaná. Děti teď strašně rychle rostou nebo já rychle stárnu, jedna z těchto variant bude správná. Jiná známá, která má šestiletá dvojčata mi vyprávěla jak jeden z jejich výrostků byl celé dny strašně smutný. Když už jí to bylo divné, dostala z něj, že prý mu dala kopačky jeho Markétka. A on dumá jak jí získat zpátky. Neuvěřitelné a to prý ani nekoukají na Ordinaci ani „Vékávéčka.“

Druhý jí zase nedávno oznámil, že nepůjde na maškarní, že se nehodlá ztrapňovat v nějakém kostýmu. A dodal, že by chtěl přihlásit na kroužek šachů. Bylo mu jedno, že tam pouští až od sedmi let.

A pak se divte, že se můžu ukroutit hlavu. Nebo jsem opravdu jen nemoderní a předčasně starý? No nevím, každopádně až tihle vyrostou, no už teď se strachuju. Říkáte si, tvé starosti na mou hlavu, já vím, já jich mám taky dost, ale někdy se člověk neubrání, vzhlédnout od stereotypu a podívat se kolem sebe! :o)

Autor: Miroslav Harnoch | úterý 3.3.2009 20:45 | karma článku: 17,24 | přečteno: 3116x