Bez taháků ani ránu?!

Jak už jeden moudrý „šaman“ (naše pí učitelka Šamanová) kdysi řekl: „Na táhák by učitelé neměli nahlížet jako na nutné zlo, ale jako na důkaz toho, že žákům na jejich předmětu záleží a že jsou schopni dát si tolik práce tahák vytvořit. A jak to udělat?

Teď ode mne asi čekáte, jak vám (studentům) dám ty nejlepší rady na umístění taháků. Ono ale nezáleží tolik na dobrých tipech, jako spíš na dobrém prokouknutí učitelů a dobrém zvolení pomůcek.
Sami asi už dávno máte dobře vyzkoušené metody. Pokud ne, čtěte pozorně. A vy, kteří už máte dávno za sebou léta, kdy jste taháky potřebovali, jen s nostalgií vzpomínejte. 

Z hlediska učitele
Na taháky je samozřejmě nejlepší učitel, který vám rozdá testy a pak jen sedí za stolem a dělá si svou práci. Ten je sice ideální, ale takové zázraky už se dneska nerodí. Spíš jsou z nich takoví ty čmuchalové, kteří obcházejí lavice a jsou přímo lační až někoho nachytají.
V tom případě záleží na vašem výrazu. Když se budete svíjet v lavici a nenápadně načuhovat do lavice, každý to na vás pozná. Jsou mi dokonce známy případy, kdy dotyčný zadání opsal přímo z učebnice, aniž by ho někdo nachytal. A to jen díky tomu, že se při tom tvářil naprosto přirozeně. Takže rada číslo 1: „Zachovat chladnou hlavu!“

Z hlediska předmětu
Teď narazím na ty pomůcky. Do takové šikovné kalkulačky nebo prostorného penálu se dá skrýt spousta věcí. Ovšem musíte vědět jak je správně využít. Třeba při matice, kdy často střídáte propisku a tužku, je dobré „přibalit“ si něco do penálu. Podobně jako při fyzice popsaná počítačka všemi vzorečky.
Na humanitní předměty je dobrý tahák, kterému pracovně říkám „Speciální papír“. Jde o obyčejný papír z trhačky s kovovým kroužky. Kdo by nevěděl co myslím, podobný kovový drát mají třeba kalendáře. Jejich výhodou je, že při odtrhnutí zbude u listu i takový ten roztřepený konec, který byste tak jako tak odtrhli. Takže není nic snazšího než ho před vyhozením při testu pořádně využít a popsat tahákem. Před odevzdáním odtrhnout a je to.
Podobná věc jde, když si připravíte papír dvojitý. To jako, že si na písemku vezmete dva papíry a na ten spodní se předem připravíte. Rada číslo 2: Na svůj prospěch myslete už v obchodě!!!

Teď ještě jedna malá historka spojená s taháky. Jednou si jedna mladá studentka připravila originální tahák. Pomůcku schovala do svého lákavého výstřihu. Shodou okolností učitel při rozdávání testů zabrousil pohledem přesně do těchto míst a tahák objevil. Na dívku se káravě podíval a pravil: "Jako muž bych neměl, ale jako učitel musím." A vyndal tahák z úkrytu. Žákyně se zvedla a řekla: "Jako studentka bych neměla, ale jako žena musím." A vlepila milému učiteli facku.

Doufám, že jste se alespoň trochu poučili. Všechno ostatní je už na vás, na správném odhadu místa, času a způsobu. Přeju hodně štěstí.:o)

Autor: Miroslav Harnoch | úterý 12.6.2007 18:48 | karma článku: 11,39 | přečteno: 961x