Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žánrový film – 1. díl České sci-fi a fantasy filmy

Filmových žánrů je tolik (aby toho nebylo málo, některé se i navzájem prolínají, takže narážíte v kinech na akční komedie, hororové parodie apod.), že jen vyjmenování a jejich popis by dal na jeden celý článek. Je tedy jasné, že žánr není nic předem daného a neměnného. Záleží, jak se na film podíváme.  Český film kupodivu většinu, nám známých, filmových žánrů zastupuje. Samozřejmě, někdy nedůstojně, jindy důstojněji.

Kolik napočítáte českých sci-fi filmů? Jeden, dva… A kolik tragikomických příběhů ze současnosti? Bezpočet! Tyto dvě otázky vypovídají o nynějším stavu českého žánrového filmu. V poslední době naštěstí vznikají i jiné české filmy než jen konverzační tragikomedie s otevřeným koncem aneb „diváku, odpověz si sám“, jenže opět platí pravidlo: kvantita vs. kvalita. Proto, podívejme se na historii českého žánrového filmu do podrobna. A začneme hned žánry netypickými  pro české filmaře – sci-fi a fantasy.

Pojem science fiction (vědeckofantastický žánr) by se dal datovat od období dvou autorů: Julese Vernea a H.G. Wellse, kteří se zasloužili o jeho vznik svými romány.  Nejčastěji děj sci-fi filmů obsahuje střet s mimozemšťany, putování ve vesmíru, děj zasazený do daleké budoucnosti nebo změněné minulosti. Zatímco fantasy je založeno na magie, démonech, bájných bytostech a různých mýtech. Většinou fantasy filmy paralelně prolínají náš svět se světem jiným (americký film Letopisy Narnie nebo český Cesta do pravěku). Žánr sci-fi a fantasy spolu úzce souvisejí, tudíž se některé filmy „pyšní“ označení sci-fi fantasy film (viz. prolínání filmových žánrů).

Je-li někdo průkopníkem sci-fi a fantasy snímků u nás, je to bez pochyby režisér Karel Zeman (1910-1989). Jeho nadání, chuť a nápaditost dokázali z jeho filmů udělat jedny z nejpovedenějších filmů, které kdy vznikly v naší zemi. Nezávisle na tom, že jeho filmy obdržely několik festivalových cen z celého světa (Benátky, Mannheim a další).

V roce 1955 Karel Zeman přišel do té doby s něčím neviděným. Jeho fantasy film Cesta do pravěku je o putování čtyř chlapců do minulosti, kteří touží zjistit, jak to bylo s vývojem Země. Film je natolik vydařený a originální, že v roce 1964 američtí filmaři natočili remake s názvem Výprava na počátek času. Poměnili jen české chlapce za americké, záběry na český deník na americký a místo nalezení trilobita předvedli velký třesk. Na motivy románů Julese Vernea natočil Zeman sci-fi film Vynález zkázy (1958). Přesto, že film vznikal skoro na koleně, má kouzelnou atmosféru, které zajisté napomáhá kombinace hraného a animovaného filmu (dle ilustrací z knih Vernea). Své nadání režisér potvrdil i filmem Baron Prášil (1961), ve kterém dal vyniknout půvabům Jany Brejchové.

Loutkař Jiří Trnka přišel v roce 1962 se sci-fi Kybernetická babička. Film upozorňuje na to, že jednou se může stát, že člověk bude nahrazen strojem. Trnka výborně vystihl pohled do budoucnosti, aniž by mohl tušit, že něco podobného skutečně jednou přijde. Film můžete shlédnout v následujícím videu.

Film Jindřicha Poláka Ikarie XB-1 (1963) je považován právem za nejlepší český sci-fi snímek, který má dokonale vystavěný příběh a zajímavě vykreslené postavy, které se nepodobají skoro žádné postavě z budoucnosti. Ve filmu se objevila řada úspěšných herců, např. Dana Medřická, Zdeněk Štěpánek, Miroslav Macháček nebo František Smolík.

Svou výtvarnou tvořivostí překvapuje režisér Karel Zeman i ve filmu Bláznova kronika (1964). Kombinuje historická vyobrazení (kombinace živých herců s miniaturami) s příběhem z dob válek 16. a 17. století. Dobrodružný snímek Ukradená vzducholoď (1966) víc sází na příběh než na výpravu snímku, ale i přesto Zeman tradičně drží „výtvarné tempo“ svých filmů. Snímek je velice napínavý, a spíše než pro děti, je vhodný pro odrostlou mládež.

Ani Václav Vorlíček nezůstal pozadu se svými filmy. Za všechny lze jmenovat komediální sci-fi Pane, vy jste vdova! (1970), která je o revoluční myšlence – zrušení armády a s tím spojených problémů. Vorlíček společně se scenáristou Macourkem geniálně zkombinovali komediální námět se sci-fi prvky a dali vzniknout jednomu z nejklasičtějších filmů naší země vůbec. Podobně jako Vorlíček i Jindřich Polák zvládl skloubit dva různé žánry dohromady. Film Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) vypráví o cestování časem do minulosti. Skupina neonacistů chce pomoc Adolfu Hitlerovi vyhrát válku za pomoci vodíkové bomby.

Věrohodnou adaptaci díla Julese Vernea Tajemství Ocelového města (1978) natočil Ludvík Ráža. Jde o velmi sugestivně natočenou podívanou, kde převládají depresivní pohledy na utichlé Ocelové město. I Ludvík Ráž se pokusil o spojení dvou různých žánrů v jeden, jenže film Něco je ve vzduchu (1980) doplatil na slabý příběh (cestování časem je nápadité, ale musí se umět, viz. Zítra vstanu a opařím se čajem) s málo prvky fantastiky.

Čeští filmaři si zřejmě roboty představují v podobě babiček. Další snímek, kde svět ovládnou stroje v podobě babiček je Babičky, dobíjejte přesně! (1983). Každá rodina, která zatouží po „umělé“ babičce se musí smířit i s tím, že je bude natolik milována babičkou, až je bude moc svou láskou i zabít. Film Ladislava Rychmana má zábavný námět, jen ale mírně pokulhává s dobou.

V novodobé historii českého filmu se již moc sci-fi a fantasy snímků neobjevilo. Snímek Jaromila Jireše Dvojrole (1998) v hlavní roli s Terezou Brodskou spíše odpovídá dramatu, ale svým námětem (výměna mozku z mrtvé staré vědkyně do lebky mladé rebelky) se dotýká právě sci-fi žánru. Za titulní roli dostala Brodská Českého lva.

A nejnověji se na nás chystá fantasy, které odkazuje na to nejlepší z ruky Karla Zemana. Režisér Tomáš Krejčí chystá na letošní rok film Poslední děti Aporveru, který bude vyprávět o lásce, která dokáže zachránit svět Aporveru před zkázou. Film bude využívat počítačové, ale i animované triky. Další připravovaný sci-fi film Válka s mloky zatím oslňuje jen svým trailerem, ale zajisté má nakročeno stát se nejúspěšnější českou adaptací žánru sci-fi.

Tento článek slouží jako přehled českých filmů, kterých se týká téma sci-fi a fantasy.

Příště: 2. díl Český filmový muzikál

 

Autor: David Hanuš | sobota 17.4.2010 15:00 | karma článku: 15,28 | přečteno: 4887x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

Znáte je všechny. Krátká a vtipná videa, šířící se jako virus po sociálních sítích, nejčastěji nenápadně podporující produkt významné firmy. Připomeňte si nejlepší virální videa tohoto roku.

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Skyfall (90 %) – Nejlepší bondovka bez Bonda?

Nikdy nebyla nová bondovka tak očekávaná (což mimo jiné potvrzuje i zájem diváků, kteří do kapsy producentů za první víkend přihrábli tržbu přes 80 miliónů dolarů a to premiéra v Americe teprve bude...*), jako právě Skyfall. Slibné jméno režiséra Sama Mendesa, tajuplný záporák Javier Bardem a Daniel Craig v nejlepší kondici, jakou kdy mohl mít. Tohle rozhodně nemůže dopadnout špatně!

31.10.2012 v 9:12 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Looper (80 %) – Kdy potkáte vy vlastní budoucnost?

Tenhle nejnovější filmový počin režiséra Riana Johnsona (Bratři Bloomovi) může bezpochyby dostat nálepku „Překvapení roku“. Důvodů k tomu je hned několik.

21.10.2012 v 9:12 | Karma: 8,49 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Svatá čtveřice (30 %) - I mistr tesař se někdy utne

Původní scénář Michaela Viewegha zrežírovaný (dosud) skoro bezchybným Janem Hřebejkem slibuje divákovi lechtivou letní komedii. Netěšte se zbytečně, i mistr tesař se někdy utne!

1.9.2012 v 19:33 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Méďa (70 %) – Pořád lepší než zpěv Katy Perry…

Překvapení roku v podobě této komedie, vyvolá úsměv na tváři komukoli, tedy pokud vám nevadí, že rozkošný plyšový méďa mluví jako dlaždič.

5.8.2012 v 19:17 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy