Obsluhoval jsem anglického krále

... takže se všichni pos*rte

Dítě nebo dítě?www.anglickykral.cz

Získal patnáct miliónů, dostal patnáct let. Naštěstí si odseděl jen 14 a ¾, aby byl poté odeslán do opuštěného pohraničí opravovat cesty. Tady vzpomíná na příběh pikolíka, který zažil podivuhodný rozmach a sebevědomí české společnosti, okouzlení bohatstvím i životem v třicátých letech minulého století, stejně jako pád v období okupace a nakonec i ponížení v době nástupu komunismu. Jeho vzpomínky jsou plné žen, fantazie a neuvěřitelných situací. Tak zní oficiální text distributora filmu. Plně stačí, protože jinak bych celý film ani sám nepopsal… 

Film Obsluhoval jsem anglického krále (dále Král) jsem chtěl vidět v kině. Jenže nějak nebyl čas, čas běžel a běžel, místo toho jsem navštívil jiná představení a na něho se prostě nedostalo. Teď vyšel na DVD a já si ho pořídil. Kdo by odolal panu Hrabalovi a Menzlovi? Já ne, a teď lituji (nemyslím ale knižní vydání).  

Knižní předloha je zajisté složitě zfilmovatelná (pomalu žádné odstavce, žádná krátká souvětí, přímá řeč už vůbec). Kdo se toho chopil, musel být buď velký fanoušek samotného Hrabala, přítel a nebo lovec po penězích. Všichni zajisté známe dlouho historii vzniku tohoto filmu. 

Nakonec vyhrál Jiří Menzel a vrátil se po dlouhých třinácti letech za kameru. Napsal scénář tak, aby byl srozumitelný a pochopitelný pro neznalce předlohy, aby se zamlouval i těm fandům. U těch ale zřejmě narazil, protože tvrdý příběh předělal na „miloučký příběh“, který Češi budou milovat, cizinci uznávat a producenti se taky najedí. Nevím zda je to chyba režiséra nebo někoho jiného, ale film mě prostě nudil. Možná pár momentů mě dokázalo potěšit (kdykoli byl v obraze herec Oldřich Kaiser – starší Dítě, nebo pan Martin Huba – Skřivánek).  

Jedná-li se o technickou stránku, nemohu nic vytknout. Kamera je krásná, kameraman Šofr umí dělat úžasné detaily, a dekorace i kostýmy vytvoří nádhernou retro představu a vrátí vás zpátky do minulého století. Jen ta hudba docela zbytečná a pár triků docela nevydařených (pršící bankovky a etikety na začátku filmu). 

Král na mě působí jako němá groteska, ne tím, že by byl plný gagů (chraň bůh), ale mluvou. Přesněji řečeno skoro žádnou mluvou. Nebýt vypravěčského hlasu starého Dítěte, film by snad ani nepotřeboval scénář. Stačilo by pár technických poznámek kam a jak postavit kameru, jak to nasvítit a bylo by. 

Nebýt skvělé literární předlohy a věhlasu Bohumila Hrabala Král by jistě nekraloval v kinech tak dlouho. A hlavně proto díky tomu filmu dávám 50 %.  

P.S. můj názor ještě potrhuje fakt, že Král byl vybrán jako zástupce ČR za honbou o Oscara.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Hanuš | pondělí 12.11.2007 16:16 | karma článku: 13,20 | přečteno: 2212x