Láska ze zvyku...

aneb Dopis Julii

Julie ve filmu Erin Brockovichhttp://img1.jurko.net/wall/paper/julia_roberts_4.jpg

Milá Julie,

to je ale drzost, viď? A víš co, kašlu na to. Zrovna jsem se díval na Pretty Woman a řeknu ti, je mi pěkně vesele. Tolik lásky a zároveň úzkosti! Tolik radosti! A co teprve ta vášeň? Myslím, že i ty jsi přesně taková jako Vivian. Krásná a žádoucí se svým tajemstvím. Často se říká, že herec se stane hercem až ve filmu, ve kterém získá za svou roli Oscara. Ty jsi získala „pouze“ nominaci, ale tím jsi se stala okouzlující hvězdou filmového plátna. Jistě i před tímto filmem si vytvořila několik rolí, tou nejzajímavější byla určitě křehká hrdinka v Ocelové magnólii, která kvůli snu o mateřství obětuje snad i svůj život. A právě tato role se ti asi zapsala do duše, protože tebe potkal podobný osud. A ty teď máš krásné zdravé děti. Ale abych se vrátil k tomu co jsem začal, nebýt prostitutky Vivian, nejsi asi tam, kde jsi teď. Na vrcholu pomyslné osmitisícovky hvězdné slávy.

         Čím všechny tak okouzluješ? Asi je to tím, že skoro každý okolo mě o tom mluví, ale mě díky tomu napadla báječná věta. Nech mě ji říct, prosím. Již od narození jsi plná charisma. Nezní to špatně, co říkáš? Někdy mě napadá, že jsi víc něco neobvyklého než člověk, že tvá ctižádostivost, touha po životě a práci a nevyčerpatelná energie jsou snad z jiného světa. Myslím, že bez filmů bys nepřežila, a proto mě překvapilo tvé nedávné rozhodnutí omezit na pár let natáčení dalších filmů, jsem šťasten, že jsi rozhodnutí ještě trochu odložila, ale samozřejmě rodina je důležitá. Uznávám.

          Něco ti řeknu: Miluji tvé filmy z poslední doby. Jsi v nich plná síly, plná odhodlání. Je to docela zvláštní, předtím si vyzkoušela řadu žánrů i tvůrců a většinou bez většího úspěchu, a tak jsem rád, že jsi se naopak zase sama sebe „objevila“. Kritici tě možná někdy nechválí, ale jaký kritik chválí? Copak oni nechápou, že se nechceš zastavit? Že potřebuješ pracovat?         

A konečně tvoje zatím nejlepší role. Říkám zatím, protože věřím, že taková role ještě jednou přijde. Je to prostá a svým výrazem ohromující Erin Brockovich, za niž si získala svého prvního Oscara a tím i definitivně potvrdila své herecké kvality. V Erin je všechno. Možná ji mám rád i proto, že mi v něčem připomíná mou oblíbenou Vivian. Někdy ji možná nerozumím, ale srdce se mi svírá napětím a po těle mi běhá mráz, když vidím její odhodlání.         

 Nedávno jsem viděl Dannyho parťáky a poprvé v životě mi tě bylo líto. Líto! Tebe! Chápeš to?         

Proč ti byla poskytnuta jen tak malá rolička? Čekal jsem víc! Ano, film nebyl napsán jen pro tebe, ale já jsem vážně čekal víc. Takže ne, že by mi bylo líto tvé role ve filmu, ale té velikosti. Bude ti čtyřicet a ty dokážeš zahrát cokoliv, kdykoli, kdekoli a pro kohokoliv. Ale vždyť ty nemusíš brát všechno co ti nabídnou. Nebo ano?         

Na něco se tě zeptám. Nenatočíš někdy film, při kterém ani na minutu nezavřu pusu údivem a zvědavosti? Film, který ve mně vyvolá opět pocit, že jsi vážně výjimečná a že čerpáš energii z jiného světa? Film, který mi do očí vrátí ženu s laskavým a otevřeným srdcem? Ta žena je v tobě, možná trochu se zraněnou duší, ale plná víry a touhy po něčem neobvyklém. A tak bych ti na závěr chtěl říct: Přeji ti co nejvíc štěstí k tvým blížícím se narozeninám! 

Jsi jedinečná, Julie.                                                                                                

Tvůj David

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Hanuš | pondělí 22.10.2007 15:20 | karma článku: 13,71 | přečteno: 1646x