Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Annie Girardot poznala cenu lidského života

Jedna z největších evropských hereček. Symbol odhodlané a sebevědomé ženy - Annie Girardotová zůstane teď jen v našich vzpomínkách.

Když jsem se v pondělí dozvěděl o úmrtí francouzské herečky Annie Girardotové, byl jsem smutný. Přesto, že se o blížící smrti mluvilo, pořád jsem tajně doufal, že tahle okouzlující dáma s nezaměnitelným hlasem bude žít ještě pěknou řádku let.

Alzheimerova choroba, která je zatím nevyléčitelná a o které rodina poprvé veřejně mluvila v roce 2006, byla velmi nemilosrdná i k PANÍ herečce. Těžko si vzpomněla na své vlastní jméno, natož na role, které s chutí vytvořila na divadelních prknech a ve filmu.

„Měli bychom se vždy milovat tak, jako bychom se viděli naposledy.“

Malá Annie vyrůstala bez vlastního otce, který jí zemřel, když jí byly čtyři roky. Po své matce zdědila ochotu pomáhat lidem a vrhla se na dráhu zdravotní sestry. Z lékařského prostředí je i její nejoceňovanější role ve filmu Nejcennější co mám. Film vypráví o primářce v nemocnici, která je nucena hodnotit svůj dosavadní život – přepadla ji rakovina plic. Mimochodem Girardotová byla vášnivá kuřačka. V tomto snímku se poprvé setkala s herečkou

Isabellou Huppertovou. Zahrály si role matky a dcery. Podruhé si stejné role obě zopakovaly v roce 2001 ve filmu Pianistka.

Při zaměstnání Annie chodila na herecké kurzy, později studovala i herectví. Netrvalo dlouho, a Annie začala vystupovat v divadle Comédie Francoise. Drama Muž se zlatými klíči jí přineslo nejen ocenění ale zároveň i důležitou pozornost režiséra Luchina Vischontiho, který ji obsadil do svého filmu Rocco a jeho bratři. Práce na filmu přinesla herečce i manžela v podobě italského herce Renata Salvatoriho, po osmnácti letech ale skončilo rozvodem. Z manželství se zrodila dcera Giulia.

Úplně prvním filmem Girardotové byl snímek Třináct u stolu, který je v současnosti zcela zapomenut. Následovaly role ve filmech po boku velkých hereckých legend. Detektivka Maigret klade past s Jeanem Gabinem, kriminálka Stalo se v Turíně s Marcellem Mastroiannim nebo drama Nevítaný dědic s Linem Venturou.

Po prvních výrazných rolí přicházelo i zasloužené ocenění. Za film Tři pokoje na Manhattanu získala herečka ocenění z festivalu v Benátkách. Na festivalu v Mar de Plata získala ocenění za film Žít a užít.

Stárnoucí a osamělou ženu si zahrála ve filmu Stará panna. Odstartovala tak řadu romantických komedií. Dalšími jsou Případný sňatek možný nebo Mluv, mluv, zajímáš mě.

Mezi nejslavnější filmy patří bez pochyby drama z roku 1977 Prožít si své peklo. Velmi strhující a uvěřitelný výkon Girardotová zahrála celý geniálně. Vystrašená ale zároveň odhodlaná matka, hledající své unesené dítě, přinesla herečce zaslouženou slávu. V následujícím roce si zahrála manželku, zahradnici, podnikatele, který úspěch staví nade všechno, i nad klid v manželství… Film Jeden hot a druhý čehý postavil před filmové plátno poprvé a naposled dvě hvězdy francouzského filmu. Tou druhou byl Louis de Funés.

Velmi populární se stala díky postavě policejní komisařky Lisy Tanquerelle v komedii Něžné kuře, kde zazářila s Philippem Noiretem, se kterým se setkala i ve filmu Stará panna. Film s policejní komisařkou má pokračování s názvem Ukradli torzo Jupitera!

Po úspěšném tažení na poli filmu a divadla přišel začátkem 80. let pro Girardotovou útlum. Se svým druhým partnerem Bobem Decoutem si společně pronajali divadlo Casino de Paris. Nápad s pronajatým divadlem ale skončil velmi neúspěšně. Herečce přinesl hlavně finanční problémy a nelichotivé výkřiky tisku.

Přesto, že se sem tam objevila v nějakém filmu, tak na svůj velký návrat stále čekala. Takovým návratem byl film Bídníci 20. století z roku 1995, za roli ve filmu si odnesla ocenění César (Cena francouzské filmové akademie).

Herečka Annie Girardotová několikrát navštívila Českou republiku. V roce 1993 natáčela v Praze televizní seriál, v roce 2000 byla hostem Mezinárodního festivalu dětského filmu ve Zlíně a v roce 2003 zavítala do pražského Švandova divadla, kde kralovala v dramatu Madame Marguerite, stejnou hru představila i na festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové.

Poslední měsíce života prožila Annie Girardot v pařížském sanatoriu. Pohřbena byla včera, 4.3., za účasti svých hereckých kolegů.

Autor: David Hanuš | sobota 5.3.2011 18:00 | karma článku: 16,70 | přečteno: 2297x
  • Další články autora

David Hanuš

RECENZE: Anonym – Bít či nebít Emmericha? (70 %)

Může Vám to připadat divné, ale král katastrofických filmů, Roland Emmerich, natočil historické drama pracující s konspirací, která hýbe světem už pár let. Kdo byl vlastně ve skutečnosti autorem děl, které jsou připisovány Williamovi Shakespearovi?

15.11.2011 v 18:07 | Karma: 14,61 | Přečteno: 887x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

RECENZE: Ocelová pěst – Doják s bitkami v jednom (70 %)

Co očekávat od podprůměrného režiséra Shawna Lewyho, který měl za zády v roli producentů Stevena Spielberga a Roberta Zemeckise? Buď půjdete do kina bez očekávaní a nebo... Překvapení podzimu je tu!

10.11.2011 v 9:32 | Karma: 8,59 | Přečteno: 892x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

RECENZE: Tři mušketýři – Dumas se obrací v hrobě! (40 %)

Kdo o nich nikdy nečetl, neslyšel nebo je neviděl, ten bude, bezesporu, z nejnovější filmové adaptace Tří mušketýrů v oblacích. Ale, existuje vůbec někdo takový?

6.11.2011 v 9:06 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1452x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Recenze: Spielbergův Tintin – Všichni do kina! (90 %)

Nový film Stevena Spielberga vlastně nepotřebuje žádné hodnocení. Jméno dědy Spielberga je zaručeným tahákem. Ale Tintinova dobrodružství se Stevenovi, jednoduše řečeno, sakra povedly!

29.10.2011 v 9:07 | Karma: 10,79 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Recenze: Kamarád taky rád, Mila Kunis ještě radši (60 %)

Se „slaďárnama“ se roztrhl pytel. Znáte to. Dvě krásné tvářičky, muž a žena, s osamělým srdcem, často propleteným těžkým osudem, mířící do sladké zatmívačky. Takových filmů jste mohli vidět stovky. Film Kamarád taky rád (v originále Friends with Benefits) je trochu jiný.

4.10.2011 v 19:40 | Karma: 8,80 | Přečteno: 1632x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy