Letní či zimní čas ?

Dvakrát do roka se s tím setkají všichni. Ti co se o politiku zajímají, i ti kterým je šuma fuk, protože je hlavně trápí výsledky Slavie. Na podzim to máme radši, protože si pospíme, na jaře láteříme, protože musíme o hodinu dřív vstávat. Fenomén, který se týká nás všech. Změny času. Středoevropský v zimě, letní jindy. Jsou změny času prospěšné z důvodů ekonomických, či jsou už v současné době bezvýznamným atributem plánovačů? Škodí zdraví či nemají na psychiku člověka žádný vliv? Zkusím se o tom rozepsat ve svém historicky prvním blogu. 

Nejdřív k tomu, proč jsem se rozhodl blogovat i když jsem mezi blogery asi Metuzalémem. Jsem člověk komunikativní. Z kaváren se už vytratily nedělní dopolední diskuzní kroužky a v dopisech Lidovek mi vydají tak asi desetinu toho, co jim pošlu. Nedalo se nic dělat, musel jsem překousnout přirozenou nechuť k internetu a naučit se novým postupům. Dokonce jsem si vyrobil sám pozadí (vlastní fotka krajiny z milované Francie) i jsem se naučil elektronicky počmárat zeď heslem, že "zdravý rozum nakonec zvítězí". Vy dřívěji narození a narozené jistě zatleskáte mému výkonu, i když mladší nepochopí, o čem to vůbec hovořím. Takže, to bychom měli omluvu proč se cpu mezi blogery o více než generaci mladší.

A teď k meritu věci. Vždy v době změn času jsme mohli číst zasvěcené články pekaře Stanislava Pecky.  Tento neúnavný bojovník proti letnímu času již bohužel není mezi námi, odešel v poslední srpnový den letošního roku. V době, kdy již věděl, že sám už nebude moci varovat před zhoubnými změnami proti přirozenému řádu, jsem mu slíbil, že se budu snažit v jeho práci pokračovat. Ještě letos na jaře burcoval tento nejvytrvalejší odpůrce letního času nejen u nás, ale i v celé Evropské unii otevřeným dopisem adresovaném předsedovi Evropské komise José Manueli Barosovi slovy: "Změny času nenavazují na podnební pásma žádné země, ve které je čas měněn. Z raketoplánu Columbia byl pořízen snímek Evropy, na kterém je vše dokladováno". 

Měl i písemný slib Jeana-Louise Cougnona, vedoucího divize korespondence sobčany EU, že se bude nejvyšší evropský orgán letním časem zabývat. 

Z Peckových celoživotních výzkumů, na kterých se podílely významné osobnosti z oblasti zdravotnictví ale i veterinární sféry vyplývá, že změny času, zvláště pak letní čas jako takový, odporuje přirozeným rytmům života nejenom lidí, ale i hospodářského zvířectva. "Největší tragédií při změnách času je, že porušuje biorytmy, kdy nám orgány pracují po dvou hodinách. Dále jsme ovlivňováni měsícem. Podle biorytmů nám například v sedm hodin ráno normálního, tedy v osm ráno letního času, pracuje tlusté střevo, ale naše děti už sedí ve školních lavicích" psal ve svém dopise Barosovi.

Opakující se procesy v přírodě a lidském organismu jsou neustále ovlivňovány přitažlivostí Měsíce, jejímž vlivem dochází každých 12 hodin nejen k mořskému přílivu. Působení Měsíce se týká také tekutin uvnitř lidského organismu, předevší krve a mezibuněčné tekutiny. Na základě výzkumů biorytmů publikovaných MUDr. Šimečkem, jedním z Peckových spolupracovníků na poli boje proti letního času, se např. v období mezi 5 a 7 hodinami ráno vylučuje nepotřebný odpad z organismu. Mezi 7 a 9 hodinami je zvýšená aktivita žaludku, který čeká na příjem a zpracování potravy. Je to nejvhodnější doba pro snídani. Tyto dvouhodinové intervaly jsou příznačné pro rytmus tělesných funkcí po celý den. Protože jejich popis by zabral ohromnou plochu mého prvního blogu, tak se jimi nebudu dnes zabývat. Pokud zjistím, že o dané téma je zájem, mohu pokračovat, neboť mám spoustu relevantních materiálů z archivu výzkumných prací pekaře Stanislava Pecky, který vlastně trpěl změnami času dvojnásob, neboť jako vynikající pekař, požívající ve svém regionu velké vážnosti, musel vstávat ještě dříve, než my ostatní.

Byl bych rád, kdyby se ti z vás, které mnou nastolené téma zaujalo, vyjádřili zda-li vám změny času zasahují negativně do života, nebo ne. Mgr. Petr Hannig

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hannig | sobota 24.10.2009 18:46 | karma článku: 25,33 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,10

Petr Hannig

Nejistota ve všem

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,04

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85