Kdo může za úchylné zabíjení na severu Iráku a Sýrie?

Dennodenně čteme o masakrech na civilním obyvatelstvu na severu Iráku. Ono se to stávalo už dříve, na území severní Sýrie, ale to bylo ještě pro média politicky korektní o tom mlčet, protože zloduch všech zloduchů byl přece syrský prezident a my jsme přece podporovali ty udatné revolucionáře a navíc jsme jim dodávali zbraně.

Dennodenně čteme o masakrech na civilním obyvatelstvu na severu Iráku. Ono se to stávalo už dříve, na území severní Sýrie, ale to bylo ještě pro média politicky korektní o tom mlčet, protože zloduch všech zloduchů byl přece syrský prezident a my jsme přece podporovali ty udatné revolucionáře a navíc jsme jim dodávali zbraně.

 

    Už nevím, zda-li je to půl roku či jeden rok, kdy jsem se v Praze na Strahově víceméně náhodně zúčastnil tiskové besedy s patriarchou syrské pravoslavné církve, více než osmdesátiletým Řehořem III. Bylo to těsně poté, co teroristé srovnali se zemí Unescem chráněné starobylé aramejské město Maloula, s více dvoutisíciletou historií. Hovořil o tom, jak teroristé nutili mnichy, aby přestupovali na islám a když tak neučinili, zabíjeli je. Hovořil také o tom, jak znásilňovali tamní ženy. Na této tiskové besedě nebyl nikdo z oficiálních médií. Jakoby se novináři báli, že budou muset psát pravdu, tak se tam radši ani vůbec neráčili dostavit. Tehdy byl přece v tomto teritoriu tím oficiálním ďáblem tamní prezident.

    Až časem se začaly objevovat zprávy ze zahraničních médií jak na severu Sýrie teroristé vraždí ty, které s jejich postupech nesouhlasí. Usmrcují je na kříži hlavou dolů, dalším sekají hlavy a mrtvoly vystavují na náměstích.

    A teď je to jasné. Na severu Iráku, země, kam USA s Velkou Británií exportovali demokracii, už se vraždí nejenom ti, kteří s něčím nesouhlasí, ale prostě jen tak. Dozvěděli jsme se o půlmilionové komunitě jezídů. Bojovníci Islámského státu přijedou na mnohdy americké technice, která jim přece v rámci syrské operace byla dodávána, aby mohli účinně bojovat proti nenáviděnému syrskému prezidentovi. Všechny muže a to i muslimy, pokud nepřestoupí k pravé sunitské víře pozabíjejí, ženy odvlečou do sexuálního otroctví a děti zřejmě na převýchovu. Tamní křesťané se musí vykupovat a platit za „ochranu“ zlatem.

    A aby vliv jejich zrůdného „státu“ dosáhl i tam, kam ještě nedošli přímo vraždit, tak podminují přehradu.

     Možná, že jednou z myšlenek, kromě vlivu na irácká ropná pole, byla při invazi do Iráku také instalace demokracie. Jenže všechno se minulo účinkem. Ropná pole se dostávají pod kontrolu nepřátel civilizace a lidé na severu Iráku trpí mnohonásobně víc, než pod šíleným diktátorem. Američané by měli rozumně zhodnotit své působení v této části světa a nedávat ruce pryč od trpícího obyvatelstva. Nakonec za to vlastně mohou, když odstranili tyrana a nedomysleli co dál. Bombardování nestačí. A ani vyzbrojování Kurdů. Však teroristé disponují i ukořistěnými americkými zbraněmi. Teď je namístě pozemní invaze k chirurgickému ráznému zastavení zhoubného bujení, které může zachvátit celou civilizaci. A propo, na severu Iráku či Sýrie byl zastřelen i bojovník islámského státu, naverbovaný v USA. Ten zhoubný nádor nemusí zasáhnout jenom Evropu. Svět se totiž zmenšil. Už se nestačí schovávat za oceán.

Dodatek: Copak jsme za Husajna věděli něco o nějakých Jezídech? Copak jsme slyšeli o pronásledování křesťanů v Iráku? Navíc vyrovnával geopolitickou situaci v regionu. A náš stát s ním čile obchodoval. Ale to už je pryč. Snadno se ničí, ale těžce buduje.

Autor: Petr Hannig | pondělí 18.8.2014 17:18 | karma článku: 42,05 | přečteno: 3881x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,10

Petr Hannig

Nejistota ve všem

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,04

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85