Změna (názorů) je život?

Sousedku nedávno opustil manžel. Neumřel. Jen se zamiloval jinde. Psa jí přejelo auto. Děcka vylétla z hnízda. Chtěla jsem jí zachraňovat. Vysmála se mému soucitu.

Její reakce na stresové události byla překvapující. S úlevným výrazem ve tváři mi tvrdila, že je jí fajn. Prý si konečně začne užívat klidu, protože ženský život začíná, když zmizí manžel, pojde pes a potomci vypadnou z baráku. Do měsíce si v rozporu s tím tvrzením pořídila štěně, mladého milence  a začala trénovat na maraton. V duchu nového hesla, že život začíná tam, kde končí komfortní zóna.

 V poslední době je na mne toho rozporuplného dění a lidského chování nějak moc.

 Na pracovním jednání mne ohromilo předvolební vystoupení kandidáta na funkci. V první větě politoval agrární publikum konstatováním, že zemědělci nemohou déle unést situaci, kdy se hlavní komodity prodávají za ceny ne nepodobné těm před třiceti lety. Ovšem ke konci projevu si vzpomněl, že je třeba podpořit příjem centrály organizace sdružující přítomné farmáře. Na osazenstvo sálu tudíž apeloval s výzvou k pochopení nutnosti zvýšení členských příspěvků. A že pro dotčené podniky jistě nebude problém sáhnout hlouběji do kapsy, protože tak dobře, jako nyní, se snad ještě nikdy neměli.

Ve stejné době agrární ministr slibuje kříšení polomrtvých živnostníků na venkově dotační vodou. Přitom chvíli před tím přidusil vesnické hospůdky a prodejničky uzákoněním elektronických kasiček.

V Americe se po prezidentských volbách oficiálně přestalo věřit na globální oteplování a klimatickou dohodu. S rušením trestu pro německé automobilky za fixlování výsledků testů emisí u dieselových motorů to tam asi tak žhavé nebude.  V tomto případě se asi kapka USÁrenské víry ve  škodlivost nadlimitních hodnot oxidů dusíku našla.

Eurounijní zemědělská politika dlouhodobě straší obyvatele starého kontinentu negativním působením geneticky modifikovaných plodin. Nikdo sice dosud organismy s upraveným genomem škodit neviděl, ale byla to dobrá bariéra pro konkurenční americké potraviny v případě uzavření dohody o volném obchodu se Spojenými státy. V těchto dnech však střídá společenskou fobii z geneticky zmanipulované zemědělské produkce veřejná euforie z podařeného křížení člověka s prasetem. Lidstvo mění názor na genovou manipulaci za šanci na delší život. V souvislosti s nadějí na možnost pěstovat si náhradní tělesné orgány pro transplantaci  nás představa vepřových mutantů s lidskou tváří neděsí.

Měla bych se asi stydět, že si pletu pokrytectví s hrdinstvím. Pokud tedy platí tvrzení, že  ke změně názorů je třeba více odvahy, než k jejich udržení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Šťastná | pátek 3.2.2017 14:51 | karma článku: 14,28 | přečteno: 795x