Zdánlivě nesourodé úkazy letošního léta.

Každodenní bouřky, terorismus, Pokémoni. Trojice zdánlivě nesourodých úkazů letošního léta. Jeden má původ v nebi a řádí na zemi. Druhý působí na zemi a posílá oběti do nebe. Třetí ohrožuje Pozemšťany skrze virtuální realitu.

Všechna tři témata provází napětí, polarizace, fanatismus, strach, hon za přízraky.

Bouřky se rodí z elektrické a teplotní polarizace vzdušných dějů. Proměnlivost vodního skupenství je zdroje a nositelem obrovské, mnohdy destrukční energie. Přívalové deště, krupobití doprovázené vichry děsí i fascinují lidstvo od nepaměti. Z neuchopitelnosti hromů a blesků vždy těžila černá magie.

Teroristické útoky ve spojení s vlnou imigrantské tsunami štěpí naší společnost. Nový druh strachu z těžko odhadnutelného nebezpečí radikalizuje veřejnost. Zakopává dýmku relativního náboženského smíru i v sekularizovaných teritoriích.  Účelové vyhraňování politických postojů i mediálního zrcadlení způsobuje růst negativního pnutí i mezi dosud mírumilovnými lidmi. Přízrak všudypřítomného zárodku zla, které však většina z nás zatím na vlastní oči nespatřila, probouzí temné síly.

 Dobrodružné napětí přímo kape ze zdrogovaných výrazů tváří pohyblivých lovců virtuálních příšerek.  Fenomén nové počítačové hry Pokémon Go se šíří světem rychlostí světla. Uživatelé této mobilní aplikace chytají kybernetické skřítky, aniž by si uvědomili svojí elektronickou zranitelnost. Vtažením do hry odhalují obrovské množství citlivých údajů o své osobě. Navíc pohyb na pomezí skutečného a neskutečného prostředí se zastřeným vnímáním ohrožuje jejich zdraví. Odpůrci kybernetického obludária varují před přízrakem Satana ovládnuvšího duše hráčů právě skrze elektronické minidémony.

Chce se mi věřit, že každá bouřka vyčistí vzduch a občas se omluví duhou. A mistrům programování her pro „Velkobratrské“ užití, doporučuji vytvoření aplikace odhalující pohyb nebo postoj nedůvěryhodných osob v okolí uživatele.

Jen se obávám, že se pak ke mně nikdo nebude chtít přiblížit…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Šťastná | úterý 26.7.2016 11:56 | karma článku: 17,59 | přečteno: 429x