Svatý Marťan a moje játra za husí

Jedenáctý listopad mne bolí u srdce i na játrech. Trápím se myšlenkou na milovaného Martina, na kterého nemám.

V bílém koni vidím osla nastrčeného k páchání trestné činnosti ku prospěchu skutečného pachatele.  Při pohledu na zlatou pečínku v troubě si sama připadám jako pokrytectvím nadívaná husa. Svěžest nových vín bývá příčinou mých podzimních vin.

Atributy svatomartinského obžerství mezi Dušičkami a Adventem mne iritují nejenom z osobních důvodů. Třískají se i s podstatou poselství oslavovaného světce, který před sedmnácti stovkami let obdaroval žebráka, našel víru a ze žoldáka se proměnil na poustevníka. Výjimečného, jako mnou zbožňovaný  Martin. Aston Martin DB5.  Pouhých 25 fanoušků Jamese Bonda získá repliku téhle káry v provedení z "bondovky" Goldfinger. Při aktuální výši příjmů bych potřebovala čtyři životy, abych si na novodobého Martina s vystřelovacím sedadlem, otočnými značkami a neprůstřelným štítem, vydělala.

Fuj, co jsem to za materialistickou osobu. Rozepisuji se tady při příležitosti jmenin Kristovi drahého světce o jeho drahém jmenovci z plechu. Ale nemůžu za to, že mi biblický rytíř milosrdenství na struny asociací vybrnkává snobskou a komerční melodii.

Nejsem v tom jeho překrucování sama. Vinaři, v honbě za ziskem, o tři dny posunuli termín prvních přípitků letošním vínem na jeho zdraví a restauratéři mu mažou husí sádlo kolem asketické pusy ve stále větších vrstvách.

S poklesem hladiny za vinětou s jezdeckou siluetou roste mé odhodlání jít ve šlépějích skromného obětavce. Už bylo dost husího utrpení při produkci tučných jater foi gras! Budu se solidárně prolévat Svatomartinským, dokud mi tahle vnitřnost taky neztuční. Zemřu mučednickou smrtí a třeba před tím zázračně vyhraji ve Sportce. Nechci být za svatou. Místo zářivé obruče kolem hlavy, bych si raději za ty vyhrané prachy na věčnost pořídila Astona Martina. Vypadá a funguje nadpozemsky, běžní pozemšťané mají šanci na svezení se s ním podobnou, jako na setkání s Marťany. Svatořečení a vpuštění do Nebe si zaslouží! Stejně tak vystřídání svého nepojízdného jmenovce.  Sněhový kůň má kvůli klimatickým oteplovačkám namále a na planetě zahuštěné člověčím egem a hrabivostí lidské adepty na kanonizaci těžko hledat. V kalendáři se díky shodnému jménu nic nezmění. stačí nová grafika lahvových etiket. Chlapa na koni vystřídá ženská za volantem.

Autor: Hana Šťastná | pondělí 11.11.2019 10:42 | karma článku: 13,47 | přečteno: 521x