Srpnová facka z východu přišla třicet let po té západní

Všechna média dnes připomínají neomluvitelnou invazi cizích vojsk do našeho teritoria v roce 68. Pouze Albánci a Rumuni k nám nevtrhli a „enderácká“ vojska zůstala doma „na značkách“ v záloze.

Jinak jsme tu před padesáti lety měli ozbrojence ze všech členský zemí Varšavské smlouvy.

Nikde jsem neslyšela ani nepřečetla zmínku o osmdesátiletém výročí broušení zubů Adolfa Hitlera na naše území.  Marně se tehdy, také v srpnu, československá vláda, v čele s Milanem Hodžou snažila uklidnit hladovou Říši. Expandující nacisté se nespokojili s Benešovo nabídkou hospodářské pomoci, smířlivým návrhem na zrovnoprávnění češtiny s němčinou nebo na velkorysé zvýšení počtu německých úředníků. Výsledkem česko-německé nedohody byla zářiová zrada bratrských mocností Itálie, Francie a Velké Británie. V Mnichově souhlasily s rozbitím demokratického Československa. Spoléhaly na uklidnění „náckovské“ bestie po spolknutí kusu naší země. Té s jídlem narostla chuť a o pár měsíců později, v březnu 39, nás sežrala, tedy anektovala, totálně a Mnichovskou dohodou si utřela..krvavou pusu.

Dopady obou katarzních událostí měly fatální následky. Rozdílně krvavé a rozdílně dlouhé pikání za politiku ústupků. Mnichovská dohoda je příkladem strategie strkání hlavy do písku, páchané ve jménu nadřazeného dobra.

 Je lehké kritizovat odpovědné politiky a diplomaty za málo razantní řešení historické šikany. Nikdo si nedovede představit jejich obrovskou zodpovědnost, informační zmatek, predátorský tlak okupantů mísící se s otazníky, naštvaností, bezbranností a strachem československé veřejnosti.

Každopádně všechny ponižující invaze mají pro malý národ za následek neskutečné množství pobitevních generálů a málo nezrádných mocností v zádech.

Jsem ráda, že jsou „zachvatčici“ od nás pryč. Ovšem dnešní monotematická démonizace Ruska, jako jediného, invazně nadčasového Velkého Bratra, mi přijde, korektně řečeno, trochu předimenzovaná.

Dávejme pozor na všechny světové strany. Putin před třemi dny zvesela tančil v Rakousku na svatbě tamní ministryně zahraničí, před tím, než vyrazil za Angelou do Německa. Trump se nedávno objímal s Kimem a včerejší invaze (turistická!) Číňanů mi bránila nadechnout se při procházce Českým Krumlovem.

Autor: Hana Šťastná | úterý 21.8.2018 14:34 | karma článku: 44,14 | přečteno: 4462x