Prasklou hadici měnili agro chlapíci

Rupnutí její amortizované vnitřnosti způsobilo výpravě zpoždění na cestě za animálními exponáty do Brna. Tak nějak by se dal popsat mechanický problém autobusu značky Karosa na silnici první třídy kousek před Jihlavou.

Předminulý čtvrtek transportoval tři desítky jihočeských zemědělců na Národní výstavu hospodářských zvířat do moravské metropole. Prasklá hadice motorového chlazení přinutila duchaplného řidiče zastavit s přehřívajícím se busem v nejbližší vsi. Naštěstí se mu se zraněným strojem podařilo zaparkovat v dílenském areálu místního zemědělského družstva. Přítomný mechanik okamžitě nabídl pomoc s opravou.

 Za jiných okolností by zřejmě osazenstvo porouchaného dopravního prostředku na vzniklý defekt reagovalo naštvaností, vztekem, apatií  nebo hysterií. Kdežto flotila zemědělským manažerů, soukromých hospodářů a dalších „agrovýletníků“ se s chutí zapojila do procesu improvizované výměny chladicí hadice, spojené s přátelským průzkumem záchranářského agropodniku.

 „Možná mám nějakou doma. Skočím se podívat do garáže. Jen abych pak nebyl podezřelej, že sem ji vzal v práci,“ komentoval své rychlé a úspěšné „odskočení si“ domů pro náhradní součástku jeden ze vstřícných opravářů.

Jihočeská ekipa se roztříštila na skupinku chlapů s hlavou nad motorem, partičku zálibně si prohlížející vybavení agroservisu a hlouček zootechniků s dovolením prozkoumávajících nedaleké stáje. A kdyby nebylo v pracovní době zakázáno požívat alkoholické nápoje, napsala bych, že menšinová čtveřice cestovatelek využila nucenou zastávku (po návštěvě toalet) k rozlévání proviantních panáků jihočeské pálenky, na úvod seznamovacích a na závěr oslavujících zdárné oživení Karosy.

Účastníci zájezdu si i přes dramatickou zápletku stihli dosyta užít brněnskou exhibici zvířecích šampionů. Ovšem hloubka jejich cestovního zážitku lidské a profesní solidarity potvrdila, že někdy cesta může být  více vzrušující, než dosažení cíle. Snad se zachráncům z AGRO - Stonařov budeme moci revanšovat v občerstvovacím stánku jihočeské agrární komory na Zemi živitelce.

Autor: Hana Šťastná | pátek 26.5.2017 7:57 | karma článku: 15,93 | přečteno: 583x