Politickou krizi vyřeší agrokultura s maxistrem v čele

Kultura. Odděluje nás od zvířat. Spojuje s předky. Její ministerstvo je momentálně zdrojem politické krize v Česku.

Lidožroutské tanečky premiéra s prezidentem okolo rezortního ohně, nad kterým se v kotlíku vaří oranžová o(Ha)máčka už ani nesleduji. 

 

Letní vzrůšo u nás zajišťují minimálně dva mini objekty. Ministr kultury a kult minisukní. Oba mne nepřímo rozčilují. Ten první odhaluje neplodnej koaliční klín a ten druhej už si nemůžu dovolit. 

Přesto jsem o prázdninách na malé věci o úplně nezanevřela. Přízeň zachovávám hotelovým minibarům a taky minipivovarům.

 

I bez velitele stejnojmenného ministerstva si kultury dopřávám. Mléčné v jogurtu, kvasinkové v pivu a vínu. Startovací kultury mi v těch vedrech zlepšují vzhled chuť i trvanlivost klobásek a dalších masných dobrot. Možná by i v této souvislosti mohlo kompetence paralyzovaného ministerstva kultury převzít ministerstvo zemědělství. Vždyť má odborné zkušenosti s péčí o zmíněné potravinářské, ale i o polní, lesní a vodní kultury. 

 

A jsou tu i další agro-kulturní podobenství. Bijáky, fesťáky a tyjátry frčí na stejné droze jako agrárníci. Na dotacích.

Také tráva a mák se v různých podobách prolínají oběma sférami. Jedna louka může nakrmit stejně tak dobytek jako duc duc tanečníky. Ovce následují při cestě za pastvou i popravou své pastýře s oddaností ne nepodobnou hypnóze mainstreamových fanoušků putujících po koncertních šňůrách populárních hvězd. Taková Novohradská husa je v chovu drůbeže alternativní jako brněnská Husa na provázku v divadelním odvětví. 

 

Mám i tip na konsenzuálního agro-kulturního ministra. V případě Karla Gotta a dvojité funkce by šlo o maxistra! Vždyť jeho Mája symbolizuje píli našich včel. Kávu si osladí o trochu víc za účelem podpory českých pěstitelů cukrovky. Nahánění Tálinského rybníka v Karlovo podání doslova rezonuje malebnou úrodností mého kraje. Ovšem mistrova píseň Vůně mléka by mohla být hymnou sloučených ministerstev. Karel z důvodu zachování moravské politické podpory určitě unese vyškrtnutí druhé sloky z původního textu. Za úspory vzniklé vyškrtnutím jednoho vládního křesla a za ukončení trapného přetlačování třech kohoutů na politickém jevi(hnoji)šti to určitě stojí. 

 

Vůně mléka

 

Stůl, na něm máslo, chléb a vůně mléka.

S ní se mi vrátí zpět pár krásných let,

kdy náruč mámina - to byl můj svět.

 

Mat na vždy vínu dát, to není škoda.

Vždyť lepší tisíckrát je čistá voda.

Ó, já bych mléko pil a pak si žil...

 

Já ráno dám si rád pár sklenic mléka.

A pak je rázem pryč bolest a žal.

 

Mléko mě stále víc svádí a láká.

Připíjím mlékem vám, mléko je král.

Připíjím stále vám.

Všem, kdo má mléko rád.

Autor: Hana Šťastná | čtvrtek 8.8.2019 7:51 | karma článku: 14,06 | přečteno: 387x