Pokrytecký cirkus kolem týrání zvířat a novinářů

Jitka nesnáší cirkusy a Velkou (pardubickou) by taky zakázala. Kvůli týrání zvířat. “Tajtrdlíkování slonů v manéži je proti přírodě! A vidělas, jak si natloukla kobyla, co jí pak za Taxisem museli utratit?”

Bývalá spolužačka hystericky argumentuje přede dveřmi do veterinární ordinace, kde jsme se i se psy náhodou potkaly. Na území vyhrazeném prevenci a likvidaci utrpení zvířat se nebojí vyhrožovat organizací veřejné demonstrace na podporu jejich ochrany před lidmi. Nechci se s ní dohadovat.

“Co dělá Nelinka?” Snažím se odvést řeč jinam dotazem na Jitčinu dceru. “Je v nemocnici. Zítra jí čeká další plastika čelisti. No a Šarlotce taky dneska budou šahat do mordičky. Musíme obrousinkat zubní kamínek,” šišlá Jituš směrem k tlamě velké pudlice. Namísto konejšení dcery, která si před necelým rokem zmrzačila tvář a zlomila pažní i stehenní kost, když v obrovské rychlosti následovala tatínka, který jí ujel mezi stromy mimo trať zledovatělé černé sjezdovky v rakouských alpách, upřednostnila péči o fenku. No nic. Chudinky v dostizích polámané kobylky. Hlavně, že Šarlotce, v souladu s přírodními zákony, zkontrolují jizvu po sterilizaci, obrousí zuby i drápky a vystříhají vyšampónovanou lví hřívu a bambulku na ocase.
Raději obracím list. Ve starém čekárenském magazínu mne upoutává fotoreportáž z březnového Slovenska. Rozlícený dav na fotkách požaduje odstoupení vysokých politiků podezřelých z napojení na mafiánskou chobotnici s chapadlem od krve mrtvého novináře a jeho snoubenky. Demonstrovalo se kvůli tomu v Londýně, v Kodani, v Praze. Vysoce pravděpodobnou platbu životem za riskantní odhalování nekalých praktik mocných, přiletěli do Bratislavy tenkrát vyšetřovat i poslanci z europarlamentu.

Vzpomněla jsem si v té souvislosti na nedávno usmrceného saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího, který údajně přišel o život v útrobách konzulátu v tureckém Istambulu. S velkou pravděpodobností byl na diplomatické půdě brutálně a navždy umlčen kvůli kritice saúdskoarabského korunního prince.

Marně se snažím v telefonu “vygůglit”, kolik protirežimních revolucí tahle událost ve světě způsobila. Žádnou. Saúdské porušování lidských práv se tutlá, protože ve hře je hodně moc ropy a vlivu na Středním východě.

Můj pes si od veterináře odnesl preventivní očkování proti vzteklině. Já vzteklinu z pokryteckého cirkusu kolem týraných zvířat a novinářů. V divoké přírodě přežijí jen riskující predátoři nebo rychlé antilopy schopné přeskočit Taxis se (sudo)kopýtkem v nozdře. Zkrotlá lidská společnost je manéží plnou tajtrdlíků občas kousajících do ruky krotitelů, kteří nás drezúrují a krmí. A velmocenští principálové se smějí...

Autor: Hana Šťastná | neděle 21.10.2018 20:36 | karma článku: 33,87 | přečteno: 1404x