Pobídkami k androidnímu prezidentovi

Dalších sto padesát inženýrů bude přijímat největší fabrika v jihočeské metropoli. Němečtí továrníci na to zase dostanou českou státní pobídku. Ve výši skoro tři sta milionů korun.

Veřejné prachy investují do vývoje. A to nejen do zlepšování autodílů. Novým „boschským“ byznysem mají být chytrá města, domácnosti a tak. Pro hloupá města, blbé domácnosti a nezaměstnané inženýry dobrá zpráva!

Vlastně i já se raduji. Už teď výhodně pronajímám německému manažerovi ze zmíněného koncernu domek. Uvolnil se mi, když si mne nečekaně do svého většího domu nastěhoval i s celým mým cirkusem můj nový muž. “To bychom těm rozmnoženým vývojářům mohli pronajmout i tenhle barák. Hned by se nám ta hypotéka lépe splácela. A my můžeme bydlet na chaloupce,” s radostí sděluji manželovi nápad na spojení příjemného s užitečným v souvislostí s jihočeskou expanzí strojírenské firmy.

“Krátkozraká paráda. Chápu, že tě to pořád táhne na samotu u lesa. Ale tam moc veřejných pobídek ke komfortnímu životu nenajdeš. Spíš překážek. Nebo chceš bejt za taxikářku a za provianťáka věčně pendlujícího mezi městem a vesnicí?” uzemňuje manžel mé povznášející nadšení. Má trochu pravdu. Už i prodejnu potravin tam zrušili. Prodavačky a řidiče soukromých autobusů stát nedotuje. Kvůli nedostatku pracovních sil, respektive vlivem dostatku lepších mzdových pobídek v privilegovaných oborech jezdí například v Praze městská doprava v prázdninovém režimu a český maloobchodní řetězec hrozí zavřením stovek periferních obchůdků.

Asi se ti ufňukaní dopravci a maloobchodníci ještě nedozvěděli, že jim dotovaní inovátoři vbrzku sestrojí provozně levnější elektronické zaměstnance. Robotičtí řidiči, prodavačky, servírky  nahradí  nedostatkové pracovníky z masa a kostí. Jinou logiku v dočasném znevýhodnění nepodporovaných podnikatelů na trhu práce nevidím.

Snad jen jediná zakázka na stvoření umělé inteligence má aktuálně přednost: smontování androida pro vykonávání pracovní pozice, na kterou se těžko hledá všemi jeho plátci většinově přijatelný adept. Myslím tím robotického prezidenta. Stačí vložit do útrob přiměřeně atraktivního hardwaru hlavy státu (něco mezi Masarykem, Gottem a Ženou za pultem) ústavou limitovaný software hledající optimální balanc mezi vývojem světového dění a on-line výstupy z analýzy megadatového zpracování národních nálad. Pak bychom se od chytrých domácností mohli dopracovat i k chytrému státu a já konečně na samotu u lesa...

Autor: Hana Šťastná | čtvrtek 4.1.2018 8:25 | karma článku: 25,49 | přečteno: 1458x