Peří i slova odnáší vítr

Britští vědci poukázali na jedovatost e-mailové komunikace. Respektive na významnou uhlíkovou stopu, vznikající při výrobě elektrické energie pro zajištění, mnohdy zbytečné, elektronické komunikace.

Emise z datových center pořád narůstají.  Z důvodu rostoucí závislosti lidí na on-line médiích, jako jsou videohovory, hry, cloud a streamování.

Oxid uhličitý a další skleníkové plyny kazí vzduch. Dýchání nám momentálně komplikuje i „meziobličejová“ komunikace. Jako spam zanáší počítačovou poštu, bacily s korunou, chrlené lidskými ústy, mohou zaneřádit a paralyzovat fungování plic všech v blízkosti dýchajících osob.

Dopis v obálce už je taky košer. Papír způsobuje kácení lesů, psaní se vozí většinou v dodávkách polykajících naftu, a navíc teď Česká pošta propouští tisíc a půl zaměstnanců. A bůhví, jestli odesilatel neolízl známku covidovým jazykem.

Také mobilní telefony jsou postrachem pro klima i lidské zdraví. Před třinácti lety produkovala klimatizační a informační odvětví pouhé procento světové uhlíkové stopy, teď už je to třikrát více a za dvacet let už to bude tvořit skoro sedminu téhle dusící šlápoty.

Možná je to jen dezinformace, ale studie organizace National Toxicology Program, řízená  americkým ministerstvem zdravotnictví, poukazuje na spojitost mezi zářením z mobilních telefonů a rakovinou. Navíc mobil v pánských kapsách prý zářením zpomaluje spermie.

Zajímavým fenoménem je potrubní pošta. Bohužel, kdyby se v kapacitě měla vyrovnat současné elektronické, trubky o průměru tunelu pražského metra by pro komunikaci mezi Čechy nestačily a pro posun transportních pouzder by bylo třeba vytvářet přetlak nebo podtlak o síle výbuchu menší atomové bomby.

K faxům nebo kouřovým signálům (ty bezpochyby klima též znečišťují) se asi vracet nebudeme.

Jako nejekologičtější varianta se mi jeví využití tradičních poštovních holubů. Když budou adresátům „donožovat“ vzkazy psané těsnopisem na jedlý papír. Holuba po doručení, a dopis po přečtení, bude možné zkonzumovat.

Odvrátíme zrak od svého, komunikačním balastem zbytnělého, ega směrem vzhůru. Protože andělé a poštovní holubi se snášejí s dobrými zprávami pouze z čistého nebe.

Vzhledem k limitům holubí „únosnosti“ se naučíme býti struční a výstižní. Nebudeme tolik plýtvat slovy. Stanou se vzácnými. Jako stříbro. Pravé zlato znovu nalezneme ve sdílení ticha a v činech.

Protože peří i slova vždy odnáší vítr….

Autor: Hana Šťastná | úterý 24.11.2020 12:07 | karma článku: 16,64 | přečteno: 319x