Památkářská šlechta vyhání plebejce ze zahrady

Genius loci umocněný šerem. Kořenili jsme si jím večerní procházky pod hlubockým zámkem. Nedávno nám kouzelné průniky srdcem městečka po večerce zatrhli. Památkáři.

Prý kvůli hrozbě vandalismu. Jen tak pro jistotu hodili na potenciální návštěvníky presumpci viny a šup se zahradou pod zámkem kamenným pod zámek železný. Nicméně policajti o žádném aktuálním zločinu proti dotčenému parku nic nevědí.

Památkoví inkvizitoři tím plivou nejenom na městskou investici do osvětlení za účelem prodloužení doby možné blízkosti mezi zámkem a jeho obdivovateli. Milenci přišli o úchvatné místo k randění u obřadní síně. Solitérní běžci a tlupa místních holek provozujících nordic walking o nejoblíbenější tréninkovou trasu po západu slunce. Hoteliéři ztratili trumf pro v podvečer ubytované hosty, kteří hned po snídani peláší do Krumlova. Kardiaci, romantici, světloplaši, opozdilci, senioři a další chodci i vozíčkáři upřednostňující měsíční svit před slunečním žárem také mají smůlu. Přestože Hluboká nabízí finanční spoluúčast na kamerovém zabezpečení a zapojení městské policie do ochrany rostlinstva i díla historického člověka na dotčeném prostoru.

Asi s odkazem na tradiční vyhánění plebejců z těchto míst původními vlastníky. Šlechtou. Zřejmě ze stejného důvodu už před 18 lety památkáři začali s nepovedenou výstavbou honosného plotu kolem celého zámeckého parku za peníze daňových poplatníků. Bez skurpulí a bez povolení kvůli tomu nechali pokácet 77 stromů, převážně dubů. Přitom ze sebe dělají hlídací psy bránící nedaleké dřeviny před vyrytím srdíčka do kůry. Zapomínají, že jsou krmení z kapes těch, kterým brání ke vstupu do veřejné zahrady. Jsem zvědavá, kolik jich se štěkotem vyleze z teplé boudy, až přes plot polezou skuteční vandalové.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Šťastná | neděle 24.2.2019 17:14 | karma článku: 28,75 | přečteno: 1123x