Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Novo)třídní boj přitažený za holčičí vlasy

"Skoro půl milionu státních zaměstnanců bere plat vyšší než šestatřicet tisíc korun. Po pěti letech rekordního růstu státní represe dospěli čeští podnikatelé k potřebě 230 hodin pro splnění daňových povinností.

Evropský časový průměr věnovaný vyplňování a evidencí lejster pro berňák činí o téměř sedmdesát hodin méně,“ čtu na stránkách překvapivě ekonomického magazínu v čekárně na stříhání vlasů.

 „Dneska už nejde o řežbu mezi diktaturou a proletariátem. Třídní propast je mezi těmi, co do systému dávají a těmi, kteří z něj berou. Mostem je přerozdělovací ouřednickej kanál se stále tlustější trubkou,“ sděluji v reakci na článek atraktivní kadeřnici a přítomné dvojici jejích dalších zákaznic nevyžádané moudro.

Zrzka se stříbrnými papírky ve hřívě, a se stejně metalickým kroužkem v nosní přepážce, se před zrcadlem svléká do tílka. Odhaluje vytetovanou lebkou na rameni a svůj živočišný pohled na věc „ No znám i jiný, než ouřednický trubky na přečerpávání bohatství. Třeba pohlavní úd jednoho nejmenovaného golfového trenéra. Hezky směrem do své kapsy s jeho pomocí odklonil zisky zazobaného tlustoprda  XY, co zbohatnul na vraždách zvířat (provozovatel jatek) a  vypouští sra.ky do ovzduší (má i nevoňavou výrobnu psího žrádla, takže bohatne i na lidské lásce ke zvířatům). Stačilo mu k tomu navrtat se do jeho znuděné manželky. Za trénování ženušky měl dobře placeno a po rozvodu se nastěhoval do bývalého továrníkova domu.“

Jediná kadeřnice se nesměje. Zbrkle a s dotazem, jestli si někdo dá kávu, mizí za květovaným závěsem oddělujícím privátní zázemí provozovny od pracoviště se třemi obsazenými křesly.

 Další kecy rudovlasé „Pirátky“ o karmě trestající nenažrané koncentrátory majetku, rasisty stejně jako namyšlené otroky konzumu, devastátory přírody i všechny netolerantní a žárlivé baby, co jí šikanují kvůli vzhledu odstřeluji zkřivením nosu směrem k jejím nabarveným pramenům „ No nevím, jestli Matka příroda má radost z toho čpavku a kysličníku ve vašich vlasech.“

Ve snaze odlehčit náznak osobního útoku se snažím dokončit hlavní myšlenku o novodobých kastovních třenicích. „Holky už se nerozdělují na paničky a služtičky, už si můžeme zvolit i libovolnou míru chlapoidní role. Veškeré nerovnosti se na první pohled hrnou do jedné lajny buldozerem. Nicméně pod prahem našeho vnímání se vede zákopová válka o vládu nad ideálně jednoúrovňovou masou,“ přitvrzuji ve filosofování. 

Paní se stříbrným přelivem vystrkuje červený obličej zpod sušáku.  „Nechápu, na co si obě stěžujete. Takhle dobře se ženy nikdy neměly. Každá si může vybrat mezi rolí profesionální manželky, podnikatelky, pracovnice pro podnikatele, nebo pro stát. Můžeme si zvolit libovolnou délku i barvu vlasů nebo značku telefonu. Ženskou s nebarvenými pačesy a bez mobilu snad ani neznám. Už i z toho vyplývá, že u nás nikomu nehrozí bída nebo újma kvůli rovnostářství. Pletete si ho se solidaritou.“

Uf, aspoň, že pochopila, kam mířím. Měním vysvětlovací taktiku: „Možná se na první pohled rozlišujeme na blondýny a brunety, nebo na I-osačky a Androiďačky. Bohužel všechny ty barvy se za chvíli budou míchat jen v několika globálních fabrikách a všechny chytré telefony zastřeší maximálně dva výrobci a dva Velcí Bráchové. Byznys s kosmetikou i s mobilními sítěmi regulují politici. Velkovýrobci chtějí monopol a prachy (naše), velcí bratři informace (o nás), politici moc (naše volební hlasy  - k tomu potřebují prachy a ty informace ). Vzájemně mezi sebou obchodují a nenápadně bojují. Vítěz bere vše. Politickou, finanční i velkobratrskou moc.

„Jaký boj? Jestli se díky němu snižujou ceny zboží a sociální výhody, tak ať trvá. Každej rok se mi konečně zvyšuje penze. Můžu jezdit za dcerou do Prahy dvakrát tejdně skoro zadarmo. A kdyby zkrátili pracovní dobu na čtyři dny, jak slibují, mohla by i ona častějc přijet, má studentskou slevu. To by zašla udělat kšeft i vám, Petro,“ vyklání se opět paní Podsušáková z helmy. „Jako, že já bych měla ten pracovní tejden pořád pětidenní a za dvoukilákovou lanovku na Kleť pořád platila třikrát víc, než vy za stopadesátikilometrovou cestu busem do Prahy?“ odsekává Petra s nůžkami v ruce. „No tak se nerozčilujte. Vždyť děláte na svým. Účtenku od vás nikdy nechci. Hele a mohla bych dneska zaplatit stravenkama? Pepík je dostává k almužně od toho vydřiducha XY. Určitě je někde udáte.

Zrzka se objednává za měsíc na pátek. Poslední den v pracovním týdnu vypouští školu kvůli demonstrování.

Kytky na závěsu se rozvlní. Z kuchyňky vychází nápadně pohublý pan XY. S úsměvem líbá Petru na tvář. „Děkuji za kafe. Měj hezký den, Lásko.“ Při odchodu se zadívá do novin rozložených v mém klíně. „No tenhle článek mne včera taky pěkně rozčílil. Mzdový odvody nás všechny jednou zničí. Možná, že kdyby si moji zaměstnanci sami museli všechny ty penízky, co za ně odesílám já, odvádět do státního chřtánu, víc by je zajímalo, kde skončí a kdo za tu jejich almužnu může.“  Karma fakt asi funguje.

Autor: Hana Šťastná | čtvrtek 16.1.2020 12:14 | karma článku: 30,34 | přečteno: 1780x
  • Další články autora

Hana Šťastná

Vetřelcův otec způsobil Hluboké zatraktivnění světového formátu

Soft nadpřirozenost dosud na šlechtických sídlech v Jihočeském kraji zajišťovala Bílá paní. Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou až do 19. listopadu nabízí světoznámého Vetřelce. Respektive výstavu tvorby Hanse Ruediho Gigera.

15.6.2023 v 12:45 | Karma: 9,96 | Přečteno: 302x | Diskuse| Kultura

Hana Šťastná

Kouzlo nechtěného světelného paradoxu

Právě dnes, kdy Lucky slaví jmeniny, vykouzlila úvodní stránka nejmenovaného regionálního deníku kouzlo nechtěného světelného paradoxu.

13.12.2022 v 11:29 | Karma: 14,34 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Hana Šťastná

Milada Horáková lámala Schwarzenberskou větev v zájmu lidu, který ji poslal na šibenici

Nejvyšší soud v Brně nedávno zamítl dovolání Alžběty Pezoldové (AP) v dědické při s Karlem Schwarzenbergem (KS).

18.11.2022 v 14:21 | Karma: 21,73 | Přečteno: 923x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Hana Šťastná

Blondýna vyhlašuje konkurz na reinkarnovaného Teslu

Měním názor. Že bez lásky, koní a umění se nedá žít. Vzhledem k teoretickým znalostem a praktickým dovednostem zjišťuji, že základním zdrojem pro přežití jakékoliv blondýny a dalších lidských druhů je energie.

2.10.2022 v 17:09 | Karma: 17,87 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Hana Šťastná

Jsem v poli tyčka, politička a taky poly tyčka

Pořád něco podpírám. Stále se něco kolem mě vine. Od malička se ke mně, stejně jako k většině holčiček, upínaly nesplněné ambice a naděje předků. Společnost i hormony ženám předurčily roli zdobné univerzální dlahy.

22.8.2022 v 13:41 | Karma: 18,93 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:42

Přímý přenos Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18,  aktualizováno  13:34

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 146
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1309x
 Liberálně konzervativní jedinec se sklony k sociální přecitlivělosti. Plachý extrovert věčně hledající koně, na kterém vlastně jede. Třídětná matka. Zastupitelka města Hluboká nad Vltavou (ODS), členka Regionální rady ODS JK,  amatérská včelařka, koňařka, básnířka, malířka.

Seznam rubrik