Narcismus lenivismus

Máme v rodině bývalého příslušníka HitlerJugend. Ale i strýčka vězněného komunisty za nepovedenou emigraci. Také estébáka, psst, o tom se v rodině nemluví, jen googluje v Cibulkových seznamech.

Za další důkaz geografické a ideologické rozmanitosti příbuzenstva považuji britského švagra pracujícího pro „palmolejového“ magnáta z Indonésie a jeho ženu, mojí sestru, ex-důstojnici americké armády. Pestrý výčet uzavírá americký synovec s neteří, adoptovaní z Etiopie.

Bavorský senior přeživší návrat z ruského zajetí pár let po Druhé válce je stále usměvavý pán, vděčný za každé nové ráno a krajíc chleba. O pár let mladší můj tatínek a jeho, za minulého režimu politicky vězněný, bratr paradoxně s láskou vzpomínají na socialistické jistoty. Příslušníci následujících generací v naší rodině to mají politicky různorodé, ale v praktickém životě podobné: máme hypotéky, někteří podnikají, jiní učí, cestují, tvoří, řídí nadnárodní firmy nebo v nich pracují. Nebo spíše hledají způsob, jak pracovat co nejméně za co nejvíce peněz. Jedna z mých sester provdaná do Německa v roli soudní tlumočnice vydělává na české zahraniční kriminalitě. Máme se dobře.

Babička mne na smrtelné posteli prosila, ať neopouštím Boha. Hitlerův mládežník ve své době věřil nacistickým ideálům a táta i komunisty vězněný strýc z nějakého důvodu - asi kvůli nízkému důchodu, chátrajícímu zdraví, ztrátě paměti a televiznímu čerpání zpráv -  volí „zlaté“ komunisty.

Když jsem přemýšlela, jaká společná ideologie v dnešní době převládá mezi mými nejbližšími, vzpomněla jsem si, jak ta malá černá holčička z etiopského sirotčince s americkým pasem ukázala na skleničku z mojí české kredence a s radostí identifikovala její švédský původ. Nad tím globálním pohárkem jsme se stihly s americkou ségrou pohádat kvůli Obamovi (já konzerva – ona liberálka) i ohledně vypalování indonéských pralesů kvůli profitu jejího muže. Usmířil a na stejnou vlnu nás naladil až společný trénink ve fitku, tlachání o sportovních podprsenkách, dietách, kosmetických vychytávkách a strachu ze stáří. Tyhle univerzální témata spojují snad všechny rozmazlené holky a kluky na světě. I synek zmíněného ex-nácka zobe potravinové doplňky a růst muskulatury si zajišťuje skrze digitální elektrostimulátory, aniž by musel zvedat činky.

Přestože se většinou pohybuji mezi vzdělanými, úspěšnými a společensky odpovědnými lidmi, nezdá se mi, že bychom spolu často mluvili o nadčasovém smyslu našich životů.

Říká se, že společný hodnotový základ – ideologie – jsou nezbytným tmelem společnosti.

Autokratické i demokratické  ismy nejlépe slepuje bohabojnost a vidina konce nepohodlí či bezmoci jejich vyznavačů. Revoluční vůdci, všehoschopná a mocichtivá individua i mágové politického marketingu to vědí. Pouhá krasomilnost, rozumnost nebo strach o ztrátu komfortního života, bez víry ve Vyšší principy, vykazují minimálně stmelující potenciál.

 Pokud se to nezmění, navrhuji zavést už od mateřské školky povinné vyučování a sedání na lep Narcismu lenivismu!

Autor: Hana Šťastná | úterý 5.6.2018 11:49 | karma článku: 21,90 | přečteno: 921x