Léčivá mrcha s gumovacím talentem.

Úřední jméno se liší od mé heboučké přezdívky. Navíc bývám Křídlatá, Bezzubá, Záhadná, Upravená, Mnohoúborná. To jsou nejčastější příjmení v našem klanu. Také mne nazývají Mrchou. To když po zimě rozjařím a rozzářím krajinu.

 

Mám řadu fyzicky podobných vrstevnic nesoucích stigma „Zaplevelovaček“.  Málokdo tuší,  že nejsme  rodina. Jen komplex.  Z biologického hlediska tajemná složenina z  těžko rozlišitelných a přesto geneticky nepříbuzných družek. Také s rozmnožováním to máme podivné. Některým holkám z naší skupiny  sex nic neříká. Ve výrobě potomků jsou soběstačné.

 

 Ke stáru budu plešatá.  Ale mládí si užiji jako zlatovlasá kráska. To před tím, než mávnutím větru ztratím z hlavy  bělavé chmýří. Nejraději nosím zelené šaty. Rukávy nařasené do tvaru  lvích tesáků, skrývajících ostré lokty. To abych přežila  boj o místo na slunci.

 

V žilách mi koluje bílá, hořká krev. Zřejmě známka zakleté aristokracie v plebejském těle. Mízu mám léčivou, zkrášlující a průmyslově užitečnou. Jako léčivka sloužím do úplného roztrhání celého těla.

 

Uzdravuji nemocné oči, játra, žlučník i střeva. Pomůžu od únavy i pih. Močový měchýř zbavím zánětu. Ulevím cukrovkářům a revmatikům.

 

Lékem Ti budu v čaji či sirupu. Přípitek s pivem a vínem s mojí příchutí slouží  skutečně Na zdraví!  Můžeš si dát se mnou i kafe. Respektive kořeny mé existence se dají usušit a rozemlít na kávovou náhražku. V troufalé domněnce, že jsem holka k sežrání, mne utvrzuje olejová koupel při občasném  pobytu v salátové míse.

 

Umím být i sladká.  Tisícovky mých kolegyň  každoročně položí hlavu za, nebo spíše na, výrobu medu bez účasti včel. Ale o svůj nektar se ráda podělím i s medonoskami.

 

Milovníci anglických trávníků a polních monokultur mne nenávidí. Nicméně v některých člověčích kolektivech  bývám i oblíbená. Dělám radost dětem. Trup mého těla jim slouží za trumpetku. Hlava za leteckou základnu pro tisíc rozfoukatelných padáčků.  Když se spletu, sloužím dívkám jako šperk.

 

Do života vstoupím i klukům nevěřícím na mé drogové účinky. Jsem totiž velmi pružná. V pravém slova smyslu. Čím dál častěji přebírám roli strýce Kaučuka v představení  s názvem Výroba gumy. Pořád je totiž  vyprodané  a herecké alternace chybějí.

 

Smutnou hrozbou této mé užitečnosti je možnost  spolupachatelství na vraždách vlastních dětí. To když  se převtělím do pneumatik postřikovače aplikujícího smrtelný Roundup.

 

Z druhé strany bych mohla  pomoci i s redukcí člověčiny slepé k mým zázračným schopnostem. Třeba v podobě prezervativu.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Šťastná | úterý 12.4.2016 7:30 | karma článku: 16,53 | přečteno: 479x