K sežrání i ke zločinu

On je fakt omamný frajer. Už v dětství mne fascinovala panenská červeň, kterou zdobil  klín Emanuelovo milenky.

Během dne i roku se potkávám s mnoha jeho podobami. Nepřestává překvapovat.  

Ráno mi kousek z něj plní vyprahlé kožní póry i buchtu ke kávě. Užitečné má celé tělo. Obzvláště k sežrání je obsah jeho hlavy. S rasismem to má naruby. Zpracovatelé a spotřebitelé u něj preferují  černo-modrou barvu. Nedávno mne však oslovil jeho potenciální odběratel s poptávkou  po bílém vzhledu. Prý teď v pekařině opticky i chuťově frčí.  

Vybavuji si, jak umí být v ústech lahodný. Když zhořkne na jazyku, je důvodné podezření, že ho pančovali, respektive ho nahradili nebo naředili jeho levnějším, technicky zaměřeným sourozencem. Tyhle nekalé kšefty má omezit legislativa a kontroly striktně jej odlišujícího od drogového dvojčete.

Osobně se jím více kochám než sytím pouze v červnu. V té době ráda vězním jeho divokou variantu ve váze. Šimral mi kolena, když jsem se v něm fotila cválajíce na koni. Také se mi ho jednou v létě povedlo umělecky znetvořit ve snaze vyjádřit štětcem tu krásu na plátno. Nebylo košer, když jsem si barvičky ředila jeho olejovou krví.

Umí utišit bolest i kašel a dodat vápník řídnoucím kostem.  Stejně jako člověk, je svému okolí nebezpečný v euforickém věku nezralé makovice. Lidstvo si jej už tisíce let dopřává v pevném, tekutém i kouřovém stavu. Globálně má punc dobrého farmaceutického nebo mafiánského zboží.

Ani za mák nerozumím tomu, jak se stalo, že naše země je světovou jedničkou v exportování jeho poživatelné varianty. Také jsme s roční dvousetgramovou porcí na každou českou makovici jeho největšími konzumenty. Nejvíce se u nás rozmohl před devíti lety. Tenkrát ho tu bylo jako máku. Roztahoval se na sedmdesáti tisícovkách hektarů.

Zemědělci, u nás i v Afghánistánu, se mu věnují s oblibou. Feťákům dělá lehkou hlavu. Justici, celníky a policajty staví do pozoru. Trojlístek tuzemských podvodníků jde kvůli němu sedět. Před měsícem jim uložil soud tresty od pěti do deseti let za „odpeření“ několika českých miliardářů. Přišli o stamilióny investované do  fiktivního byznysu s jeho jedlým semenem. Podvedení spekulanti si mohou kompenzovat finanční vyždímanost jeho podojením. Respektive si z něj - coby nástroje trestného činu -  mohou vyrobit alternativní, velmi zdravé mléko.

Přívlastek užitečný i zločinecký mu dává jen člověk, který se jím krmí, zraňuje i hojí. Sám  o sobě není ani takový ani makový.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Šťastná | pátek 3.3.2017 14:08 | karma článku: 9,57 | přečteno: 422x