Budoucí povolený styk s masem? Pouze pohlavní

Štípněte mne, prosím, ať se z toho zlého snu probudím. Ale rychle. V budoucnu zřejmě za kontakt s živou i neživou kůží bude hrozit pokuta.

Bůh ví, jestli časem nebudeme mít jediný povolený styk s masem pouze ten pohlavní. Možná i tento poslední zdroj rozkoše zelená euromafie brzy, alespoň bílým, heterosexuálním osobám s nadprůměrným příjmem, zdaní. Protože se při něm spaluje dost kyslíku a hrozí vznik nejvíce škodlivé flákoty v podobě nového, výše uvedeného typu člověka.

Se stejnou filosofií (podle deníku Právo ze dne 13.2.2020) evropští zelení a socialisté navrhují zdražit kilo hovězího o 117, vepřového o 90 a kuřecího o 37,5 korun za kilo. Peníze získané vyšším zdaněním živočišných produktů chtějí rozdělovat mezi ekologické zemědělce a sociálně slabší lidi. Europarlament údajně schválil tento způsob posílání euroobčanů na pastvu zapasovat do tzv. Zelené dohody EU.

Zdražení masa má vést k poklesu jeho konzumace, k ochraně dotčených zvířat a přírody. A k větší sociální spravedlnosti.

Vepříny, kravíny a drůbežárny samozřejmě nejsou wellness centra pro jejich obyvatele. Na porážkách, kde končí, to nevoní po fialkách. Přestože ještě neumíme zařídit, aby zdroje našich řízků, pečínek, gulášů a steaků měly při skonu orgasmus, troufám si tvrdit, že je zákonem daný a dozorovými organizacemi kontrolovaný odchod na onen svět skrze elektrické a plynové omráčení bolí méně, než predátorská štvanice a roztrhání za živa. V divočině, do které by nás v podobě sběračů nejraději vrátili novodobí spasitelé planety.

Jak znám českou oblibu „vepřoknedlozela“ a šetřivost, domnívám se, že nárůst ceny masa v první řadě povede k návratu prasečích chlívků na český venkov a k pokoutnému prodeji pašíků. Vždyť stačilo dočasné zdražení vajec, aby slepice, před osmi lety, obsadily i panelákové balkony.

Zdrojem obávaného metanu a aktivistické nenávisti vůči skotu je zejména kvašení v jeho útrobách a to, co z nich nakonec vychází. Přitom je prokázáno, že při správném způsobu opečovávání mohou přežvýkavci fungovat na přenesený solární pohon s uhlíkově neutrální stopou. Vždyť bílkoviny v jejich mase a mléce vznikají transformací sluneční energie uskladněné v rostlinách. Zapřisáhlí vegetariáni a „dobytkofóbisté“ zapomínají na obrovskou hodnotu kravského hnoje právě pro výrobu potravin rostlinného původu. Jedná se o důležitý zdroj humusu, bez kterého nelze udržet vodu, dusík a uhlík v půdě a vyživovat plodiny.

Klimatičtí hysterici troubí slámovými brčky na poplach a vyzývají k tažení proti koncentrákům pro hospodářská zvířata. Kdyby raději tu slámu namísto do pusy nacpali do země, kam z hlediska péče o její úrodnost patří. Bruselská „masofóbie“ povede maximálně k masovému vybíjení evropských zvířat a ke zdecimování jejich chovatelů. Každopádně konkurenční světadíly tleskají. Například v kontextu s dohodou EU o volném obchodu s jihoamerickým obchodním blokem a s čínskou investicí do gigantických porážek prasat v Polsku, Francii a Španělsku považuji masnou a prohibici za bezzubou.  

Jo a ve snaze o větší rozmach ekologického zemědělství, alespoň co se týče českého modelu, vidím velmi efektivní nástroj pro boj s obezitou. S ohledem na skutečnost, že jeho čtrnáctiprocentní podíl na zemědělské půdě je zdrojem pouhého procenta českých potravin.   

Možná pak z hladu a z důvodu klimatické tísně sníme psy. Průměrně velký pes je totiž zdrojem stejného množství skleníkových plynů jako SUV, které najezdí víc než tisícovku kilometrů měsíčně.

Autor: Hana Šťastná | pátek 14.2.2020 16:27 | karma článku: 34,89 | přečteno: 1145x