Bez …ace zdraží koláče

Téměř o pětinu narostla výše průměrné mzdy v České republice za poslední čtyři roky. Cena konzumního chleba – přímo od pekáren, bez započtení obchodní marže -  za tu dobu dokonce klesla.

Výkupní cena vepřového masa letos meziročně klesla o deset korun. Potraviny mají stále menší podíl na výdajích domácností. V devadesátých letech na jídlo padla třetina rodinných příjmů, v současnosti méně než pětina.

Každý minimální znalec agrární politiky může namítnout, že za laciné jídlo si běžný spotřebitel draze platí. Daněmi, které se po propasírování přerozdělovacím aparátem mění v dotační náplast na ústa věčně nespokojených zemědělců.

Ale ani veřejné zdroje neumějí dlouhodobě stabilizovat příjmy agropodnikatelů a ceny jídla. Navíc všechny „mimotržní“ finanční nástroje lze jen těžko označit za efektivní a pravidla pro jejich čerpání za spravedlivá pro všechny účastníky společného trhu. Na stále zahuštěnějším sítu politické a úřednické filtrace při jejich putování k zemědělcům ulpí významná část původní porce.

Zemědělské subjekty hospodařící intenzivněji by teoreticky měly dělat radost zastáncům potravinové soběstačnosti i odpůrcům tržních deformací, protože jsou méně závislé na dotacích. Naopak ochránci přírody je v lásce nemají. Ve snaze maximalizovat produktivitu práce konkurenceschopní sedláci za pomoci „protipřírodních“ zásahů ždímají z polí co nejvíce tun úrody, z krav mléka, z prasnic selátek. Pomáhá jim k tomu: chemizace, inseminace, extrémní specializace, koncentrace, genové modifikace, robotizace…

Navrhuji kompromis! Zrušit v Evropské unii všechny ty …ace, včetně dotací. Kromě kompenzací za hospodaření v chráněných nebo přírodně znevýhodněných oblastech.

Pokud veřejná almužna pro produkční podnik představuje zhruba dvacet procent z celkových příjmů, nechť o dvacet procent zdraží výkupní ceny obilí, mléka, masa. Rohlík by v tom případě měl zdražit jen o čtyři procenta, protože mouka činí jen pětinu nákladů na jeho výrobu. Stále bohatší a společensky odpovědnější spotřebitelé by to měli unést.

Zákazem všech dalších intenzifikačních …ací dosáhneme razantního poklesu jednotkové zemědělské produkce, vyváženého žádanými ekologickými přínosy.

Dalším bonusem bude konec plýtvání s jídlem. Protože skokově zdraží. Ušetřené dotační výdaje umožní snížit daňovou zátěž spotřebitelů nebo zvýšení starobních důchodů a dalších podpor pro sociálně potřebné, aby si za ně mohli ten dražší žvanec pořídit.

Jen nevím, jak při té odluce sedláků od státu a od zprůmyslnění zabránit invazi levnějších dovozových potravin ze třetích zemí a zajistit nakrmení množícího se lidstva. Cla jsou pro zastánce volného trhu stejné chucpejako dotace a regulace porodnosti znamená protipřírodní zásah.

Autor: Hana Šťastná | čtvrtek 16.8.2018 12:23 | karma článku: 17,80 | přečteno: 884x