Šetřím, šetříš? Jdeš příkladem?

V neděli 24. července jsem sledovala na CNN Prima NEWS debatu mezi pány Vystrčilem a Havlíčkem. Kromě jiných "zajímavostí" jsme se opět dozvěděli, že máme šetřit. A tak jsem se jako řádný občan této země taky znovu zamyslela.      

Zamyslela jsem se a mám z toho docela trauma. Jsem občan, který, snad, aspoň trochu používá svůj vlastní mozek, a tím i rozum, a nečeká, až mu premiér poradí, že má šetřit. To snad dělá každý, ve svém vlastním zájmu, protože ví, že zdroje jsou omezené. A mezi občanovy zdroje patří i jeho peníze. Tak proč by zbytečně plýtval, že? Mluvím o nás "obyčejných". I když k docílení úspor je často zapotřebí nejprve investovat.  

Voda

Při tom přemýšlení o radách páně premiérových (a nejen jeho) jsem si uvědomila, že nevím, jaká další reálná a uskutečnitelná opatření bych ještě měla udělat, abych ušetřila a ještě nějak dál omezila spotřebu vody.

  • Doma vůbec nemám vanu, pouze se sprchuji. Krátce. To stačí, netřeba se dlouho čvachtat. Sprchová hlavice je úsporná.
  • Při mytí zubů samozřejmě vodu nenechávám téct, pouštím ji jen na dobu nezbytně nutnou. 
  • Při mytí nádobí (nemám myčku) mám špatné svědomí, že zbytečně plýtvám. Někdy i když si myji ruce. 
  • Na zalévání mám dva sudy na dešťovou vodu. Pokud jsou naplněné, využíváme přednostně vodu z nich. Ono je to i pro rostliny lepší. Voda je "odstátá". 
  • Asi by se dalo najít, co ještě vylepšit - jako třeba nějak využít vodu ze sprchy a umyvadla na splachování WC - jenže to neudělám bez rozkopání skoro nové koupelny. A do toho se mi opravdu, za ty prachy, už nechce. Nebo by se dala zakopat na zahrádce podzemní nádrž "dešťovka". Jenže i to by znamenalo rozkopání celé zahrádky, pokud by to vůbec technicky šlo zrealizovat. Zahrádku mám totiž malinkou. Takže ani tudy cesta nevede. A nic dalšího, chytřejšího a zrealizovatelného, mě nenapadá.

Vytápění - plyn

  • Abych ušetřila, před 4 lety jsem pořídila nový kondenzační kotel. Investice cca 100 tis. (včetně rekonstrukce rozvodů). 
  • Před časem jsem nechala zateplit strop.
  • Dům má zateplenou celou fasádu. 
  • Před časem jsem nechala vyměnit okna za lepší, s lepšími izolačními schopnostmi. 

Elektrika

  • V celém domě jsou již pouze úsporná svítidla.
  • Nepoužívám žádné přímotopy.
  • K vaření používám elektriku jen pro troubu. Pokud to jde, použiji multifunkční hrnec, ten vaří i peče úsporněji. Občas potřebuji použít kuchyňského robota.
  • Největším "žroutem" je asi pračka. Tu se chystám v brzké době vyměnit za modernější a úspornější. Sušičku tedy taky používám, ale teď v létě ne. Mám kondenzační, tedy méně energeticky náročnou. Žehličku mám parní. Používá se málo, jen když je prádlo po vyndání ze sušičky potřeba skutečně přežehlit.
  • Solární elektrárnu nemám. Přemýšlela jsem o ní. Jenže vzhledem k výši spotřeby se (zatím) z mého pohledu nevyplatí. I s případnou dotací se investice v podstatě v době její životnosti nevrátí. Jsem si vědoma, že se může můj pohled na to změnit už na podzim. Jenže růst cen FVE je úměrný růstu cen elektřiny a taky nabízeným dotacím ze Zelené úsporám. Nebo FVE nějak spojit s instalací tepelného čerpadla. Zde bych rezervu viděla. Jenže i to má svá úskalí. Pro instalaci TČ potřebuji vhodné prostory v domě, ty nemám. Asi by musely být provedeny i stavební úpravy. Potom by ale měla (možná) smysl i ta FVE. Ale TČ je hlučné. Dům mám v husté zástavbě. Nerada bych jím rušila jak sebe, tak i sousedy. No, o FVE přemýšlím již dlouho, opravdu nečekám, až mi pan premiér poradí šetřit.        

PHM

Pravda, auto mám. Ale potřebuji ho k běžnému životu. Spotřeba průměrná. Nové si kupovat zatím nehodlám. Z mého pohledu by to byly zatím vyhozené peníze (prozatím zbytečná investice). 

Co ještě víc?

Píši to na svém příkladu. Jsem ale jen jedna z mnoho a mnoha lidí, kteří průběžně dělají opatření k úsporám. Hlavně kvůli své vlastní peněžence. A pak přijde pan premiér a všem nám poradí, abychom šetřili. Já už ale opravdu nevím jak. Ve svém věku a taky svému zdravotnímu stavu potřebuji nějaký standard. Není asi smyslem se vracet 50 let zpátky - koupat se 1x za týden a celá rodina v jedněch neckách, topit doma v "bubínku" dřevem, které bychom si v nůších z lesa domů přinesli apod. To asi není smyslem. Měli bychom mít takové podmínky, které odpovídají 21. století (jinak nám je celý vývoj a výzkum, modernizace, inovace apod. úplně k ničemu). Měli bychom mít možnost žít kvalitně a důstojně, i když třeba skromně. Nemusíme létat soukromými letadly (taky nelétáme), vozit se na jachtách, ba dokonce se asi nemusíme doma čvachtat ve vyhřívaných bazénech. Ale taky je úplně zbytečné v našich supermarketech kupovat  cibuli z Nového Zélandu  nebo Egypta, jablka z Argentiny nebo z Jihoafrické republiky, mrkev z Itálie, brambory z Francie, rajčata z Nizozemska atd atd. Zde bych viděla hlavní prostor pro úspory. Rozhodně mi nedělá dobře, když mi kdokoliv radí, ať si vezmu svetr a doma topím "na míň". A ještě když mi někdo radí, že bychom všichni měli jít příkladem. To mi tak nějak zavání dobou před rokem 1989.

Podle toho, co jsem v nedělní diskusi mezi pány Vystrčilem a Havlíčkem zase slyšela, budeme na podzim platit za elektriku sice ne 9x, ale "jen" 8x víc než nyní. Takže bez "dotace" od státu by měla být měsíční záloha 8 tis. Kč. Mě to opravdu nepřijde normální. Sice to bude díky dotaci asi o něco míň, ale o kolik, to zatím nevím. Pokud bych měla minimální mzdu, tak dám za elektriku v bytě 2+1 skoro polovinu měsíční mzdy? Kde jsou další nezbytné výdaje - náklady na plyn, vodu, jídlo? Není skutečně něco shnilého ve státě dánském?                       

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Dufková | pondělí 25.7.2022 11:06 | karma článku: 44,52 | přečteno: 5651x