Řepka sem, řepka tam, řepka všude kam se podívám

A to ani nemusím koukat z okna domu, auta či letadla. Stačí se podívat na internet. Řepka jako vděčné téma všude.

Někteří z nás ví přesně, že za všechny problémy, které máme, může řepka. Máme špinavá auta, špinavé parapety, i doma je všechno žluté. A když kvete řepka žlutě a ve stejný čas, není to možné jinak, než že to má všechno na svědomí ona. To že se někdo (věděcky podloženě) pokouší vysvětlovat, že to tak prostě není, to moc nevnímáme. Aspoň ne ti, kteří to nechtějí vnímat. Už za našich mladých let říkalo (že by nás to učili ve škole?) že smrky kvetou 1x za sedm let a ten sedmý rok je zřejmě letos. Ono to odkvete a zase bude třeba hledat jiné téma, kterým se bude národ bavit.

ALE

Řepky sice máme velké plochy. Kdopak z těch jejích kritiků si ale uvědomuje, že, podle mého názoru, jsou podstatně větším zlem obrovské lány kukuřice, zaseté na nejúrodnějších moravských půdách za účelem výroby „krmení“ pro bioplynky?

Jasně, nekvete to žlutě, obyvatelstvo to tím pádem nedráždí. Nikdo neřeší, že obrovské plochy té nejlepší půdy nejsou využívány pro nakrmení ani obyvatel této země, ani pro nakrmení dobytka, chovaného v této zemi. Jsou využívány pro výrobu biomasy, určené rovnou do bioplynových stanic. To je podle mého názoru podstatně horší zlo, než řepka. Kukuřice půdu velmi vyčerpává (je náročná na živiny i na vláhu), aby narostl potřebný objem biomasy, musí se notně přihnojovat. Organickým hnojivem to bude, pokud vůbec, jen z malé části. Ani proti bioplynkám bych nic neměla, pokud by byly „krmeny“ odpadem. Ale cíleně pro ně „odpad“ pěstovat?  

Ale i tak, za všechno může řepka...    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Dufková | pátek 4.5.2018 13:42 | karma článku: 20,71 | přečteno: 515x