Ukradená republika ?

Znamená to, že Česká republika už nám - občanům - nepatří, když někdo chce změnit její jméno? Vynechat res publica ? Máme to chápat tak, že - žádná demokracie, milánkové, já vám dám, vymýšlet si referenda a jiné nesmysly!

Ottův slovník naučný: Republika (z latinského res publica-věc veřejná)

Podstata pojmu republika je, že takto označený státní útvar patří lidem, členové vlády a parlamentu jsou voleni a určeni k tomu, aby vykonávali přání lidu. V antickém slova smyslu republika znamenala stát, v němž nejen že nebyla vládní moc soustředěna na jedinou osobu jako v monarchii, ale byla uznána i práva lidu.

Republiky od Athénské republiky přes Francouzské republiky až do po dnešní existující státní útvary procházely dlouhým vývojem, který spočíval v tom, že na řízení republiky se podílela stále větší skupina občanů, kteří rozhodovali o své zemi - státu prostřednictvím vlády. Většinou se to uskutečňovalo za krutých bojů a tisíců obětí občanů.
Slovo demokracie má barvu jejich krve! Právem občané byli a jsou hrdí na "svoji " republiku. Stejně ve Francii, jako u nás.

"Česká republika" je důstojný název, který má už brzy stoletou historii. Proč jej měnit?

Popírá zde někdo u slova republika její charakter? Vadí mu "res publica"? Vymlouvá se na lenivost jazyka nebo mysli, že název je dlouhý na výslovnost?

Velmi často se používají slovní spojení "naše republika" ...."v naší republice".
Myslíte, že budeme říkat "naše Czechia" nebo "v naší Czechii, nebo dokonce " v naší Bohemii" ?

Znamená to, že Česká republika už nám - občanům - nepatří, když někdo chce změnit její jméno? Vynechat res publica ? Chce si z ní udělat jiný stát - svůj stát? Necitlivým zásahem se má naše země vzdát svého jména, zároveň s historií, jména, které proslavili naši předkové svojí prací a v neposlední řadě statečností ve válkách?

Má její název sloužit jen méně zdatným čtenářům k pohodlnému přečtení na dresech sportovců ? Být krátkým názvem jakési neznámé nově vytvořené země, ...kde to vlastně je...?
Máme to chápat tak, že - žádná demokracie, milánkové, já vám dám, vymýšlet si referenda a jiné nesmysly, do toho vám nic není! Jen my víme, co je pro vás nejlepší!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Daňková | úterý 19.4.2016 16:53 | karma článku: 22,92 | přečteno: 737x