Nová metodika matematiky, aneb jak nezhloupnout děti.

Matematika je tahounem vzdělanosti. V dnešní době  „tahoun“ chybí, to se ukázalo jako smutná pravda a mnoho dětí na to doplácí.

Dnešní počítačová doba paradoxně  tu nevyhovující metodiku ještě zhoršuje přidáním počítačů a to je velmi špatně. Nevyhovující metodika + počítač je to nejhorší, jak se vůbec kdy v matematice učilo. K učení matematiky musí být metodika jiná a začít s ní už od 1. třídy ZŠ. Její podstata je jednoduchá.

Jak se prvňáček začíná učit.
Přestože nosí u sebe 50-korunu, do sešitu maluje, sčítá a odčítá hvězdičky, kolečka a srdíčka. Do deseti, do dvaceti, „opatrně“ přechod přes desítku.... Soustřeďuje se na hezké psaní a kreslení, ihned ví, kolik koleček má namalovat, ale ruka je pomalejší než mozek, který není využitý a naopak se brzdí, nemusí moc přemýšlet. Tím žák dostává přímo „matematickou facku“ a učí se jen "šprtat"." To se již dávno krituzuje, ale jede se dál,přídává se stále víc nesmyslných "pomůcek".
Doba se měnila a je velmi naléhavé, změnit způsob vzdělávání dětí, které mají přemíru podnětů v životě, ale stejný způsob v učení.

Metodika jinak- jak se prvňáček začne učit matematiku, kterou počítač velmi usnadní. Metodika s použitím počítače spočívá v tom, že žák okamžitě upřednostní výpočet a odpadne soustředění na psaní. Přemýšlení se stane hlavní činností žáka, kterým se zdokonaluje myšlení a učí se učit.
Matematika dlouhá staletí poskytuje předpoklady k dalším vědním oborům.
Proto je nutná změna metodiky výuky matematiky, a to už od první třídy základní školy. O tom, jak změnit matematiku a školství, píši již hodně dlouho. Nový způsob učení matematiky sleduji 20 let, metodika je vyzkoušená.  
Odstraní namáhavé učení i neúspěchy v matematice, které jsou velkým problémem dnešní školy. Matematika se může stát nejoblíbenějším a nejzajímavější disciplinou. Jednoduchý způsob, jak si děti oblíbí matematiku a nastartují si efektivní učení, popisuji ve svých knihách.
Bohužel, naše školské úřady nereagují. Proč, o tom píši už dost dlouho.
Domnívám se, že je to už jen na rodičích.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Daňková | sobota 11.9.2021 21:12 | karma článku: 16,32 | přečteno: 745x