Slovo dělá prezidenta

Václav Klaus se k amnestii se vyjádřil vícekrát, srovnání jeho výroků když se v lednu 2003 ucházel o podporu volitelů (poslanců a senátorů), v únoru 2003 pro časopis Host, když vetoval novelu trestního zákona v září 2012, a když se schoval v únoru 2013 za vyjádření svého pochlebce Jakla, jsou v dialektickém rozporu.

 

Když Václav Klaus předstupoval 15. ledna 2003 před poslance a senátory s projevem, činil tak dle svých slov "s plnou vážností, zodpovědností a pokorou" a nastínil jim své představy o vykonávání prezidentské funkce. Přímo se vyjádřil k amnestii. "I s nimi je třeba šetřit a v žádném případě se nesmí dopustit jejich zpochybňování skrýváním důvodů jejich udělení či argumentováním úředníků prezidentské kanceláře, že prezident důvody těchto výjimečných aktů nemusí uvádět," lze se stále dočíst přímo na stránkách klaus.cz v sekci Projevy a vystoupení.

 

Dotaz časopisu HOST v únoru 2003: Přednedávnem jste v televizní diskusi prohlásil, že institut milosti je přežitým archaismem. Nemáte ale pocit, že milost jako taková je naopak jedním z největších vzepětí lidského ducha, kterých je doposud (tu a tam) schopen?

Klaus: „Odlišme milost jako lidský čin od institutu prezidentských milostí. To jsou dvě zcela rozdílné věci. Milost je čin osobní, kdy odpouští ten, kdo utrpěl nějakou újmu. To milost od prezidenta není. Kritizoval jsem současnou praxi udělování milosti prezidentem republiky, protože se mi zdá nejen archaická, ale dokonce i společensky škodlivá. Jednak tím, že je používána jako institut jakéhosi opravování justice, jednak tím, že její masové rozšíření a přenesení na úřednickou úroveň udělalo z milostí předmět všelijakých tlaků, rizik korupce, uspokojování skupinových zájmů a někdy i prohlubování nespravedlnosti.“

 

Dne 17. září 2012 vetoval prezident novelu trestního zákoníku. Tehdy k tomu napsal: "Poslanecký návrh se snaží řešit přeplněnost českých věznic. To je samo o sobě chvályhodné. Nemohu však souhlasit s nastolením takové praxe, kdy o tom, kdo bude předčasně propuštěn a kdo nikoli, budou rozhodovat ředitelé věznic a soudy jejich rozhodnutí jen potvrzovat. To by znamenalo popření předvídatelnosti trestního práva, relativizaci systému trestů a vnesení voluntarismu do justičních mechanismů."

 

Na přímý dotaz 11. února 2013 klausův tajemník Ladislav Jakl v odpovědi sdružení Lepší Kladno napsal: "Kancelář prezidenta republiky posoudila vaši žádost o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím jako nedůvodnou. Jde o ústavní právo prezidenta republiky, které nemusí nikomu zdůvodňovat, a žádost se proto odkládá."

 

Václav Klaus se pravidelně chlubí svými sebranými spisy v nichž uchovává pro budocnost své názory na problémy všehomíra, četba je to nejen poučná, ale i zábavná.

-psáno pro E15, nevyšlo

 /autor se podílí na činnosti iniciativ VraťteNamStát.cz a KlausovaVelezrada.cz 

 

Autor: Milan Hamerský | čtvrtek 7.3.2013 8:18 | karma článku: 16,38 | přečteno: 549x