Slováky tu nechceme! Náckové? Ne Blesk.

V pátečním vydání Blesku se na straně 2 objevil text šovinisticky útočící na možného ministra dopravy pana Slamečka, občana Slovenska za to, že mluví slovensky. Blesku to vadí!

Blesk se rozhodl přidat k vlně národnostního a etnického kraválismu.

Záhadou je proč si vybral náš nejoblíbenější národ (dle výzkumu CVVM), bratry Slováky. 

Blesk uráží desetitisíce Slováků žijících v ČR, jejich kulturu a řeč, které jsou přirozenou součástí naší středoevropské kultury. Moderní hudbu si neumím bez slovenských kapel (miláčči z Tublatanky, Zóny A, Slobodné Európy) představit. Mám mezi Slováky žijících v SR i ČR několik dobrých přátel a slovenské dívky .. historie. 

Uznávám, že slovenština může být pro děti obtížně srozumitelná. Po tom, co i Česká televize předabovává slovenštinu, je tento jazyk denně slyšet pouze z rádií při hraní desítek hitů jak z časů ČSR, tak i současných. Kabelová televize nabízí i v základní nabídce STV1, STV2, Markýzu, Joj, TA3, Joj+, velmi často je na nich významně lepší nabídka než na programech českých televizí. Tisíce Slováků studují na našich vysokých školách a velká část z nich zde zůstane. Představme si na chvíli Magdu Vašáryovou jako naši prezidentku .., no řekněte, nebylo by to pěkné?    

Na konec dvě malé reklamy:

a) na kandidátce www.Liberalove.CZ pro volby do Evropského parlamentu najdete několik cizinců, dva Slováky, Němku, Nizozemce. Někteří mluví česky lépe než já (to není příliš obtížné ;-) jiní mírně hůře se slovenským akcentem a Nizozemec nedá česky ani větu a to je Evropan ;-). Liberálové neposuzují lidi podle řeči, ale podle toho co umí a prosazují.

b) v trafikách je zrovna ke koupi za 44,-Kč CD Elán -Hodina rocku (trocha špičkové nostalgie nikoho nezabije, ani Tuláky v podchodoch ;-) 


Blesk se trapně shodil, nemělo by mu to jen tak projít. Švýcarští majitele Blesku by se měli za své redaktory omluvit a zaplatit jim kurzy základů slušného chování.

_____________________________________________


Blesk, 24.4.2009
Budoucí ministr dopravy: Vadí má slovenština?
ANO VADÍ, BLESK VÁM ZAPLATÍ KURZ!

Praha (kb) - V úřednické vláde Jan Fischera mají být i dva Slováci. Jeden z nich, kandidát na ministra dopravy Gustáv Slamečka (50, za ODS) včera řekl: "Nedomnívám se, že by se má slovenština promítla do mého hodnocení jako ministra. Pokud by to vadilo, začnu se intenzívně učit češtinu.
Tak pane, zřejmně budoucí ministře české vlády, Slamečko, na rovinu: Vaše slovenština vadí. Blesk vám klidně zaplatí kurz češtiny. Vám i adeptovi na ministra životního prostředí Ladislavu Mikovi, jehož rodnou řečí je také slovenština, jasně vzkazujeme: Chceme, aby ministři české vlády mluvili česky. To snad není tak neobvyklý požadavek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Hamerský | neděle 26.4.2009 15:54 | karma článku: 20,55 | přečteno: 2115x