Otevřený dopis voliče Jana Fischera

Vážený pane Fischere, jako váš volič se na Vás obracím s žádostí, abyste pokračoval ve svoji misi a napomohl změně politické kultury v České republice. Podpora více než 16 procent občanů, kterou jste získal ve volbách, je zavazující. Porazil jste zástupce dvou hlavních politických stran. Energie, kterou jste do volební kampaně vložil, podpora veřejnosti, kterou jste získal i návrhy, které jste předložil, by proto neměly zapadnout. Máte mnoho možností jak se zapojit do politického života v parlamentních nebo neparlamentních stranách nebo veřejných a odborných iniciativách.

 Vážený pane Fischere, chápu Vaše zklamání z výsledku I. kola prezidentských voleb i znechucení z negativní kampaně proti Vaší osobě.

Politika je tvrdá hra, Vy jste si ji sám vybral a v jedné z jejich bitev neuspěl. Život jde dál.

 

Vyjádření ke II. kolu prezidentské volby

Podporoval jsem veřejně Vaši kandidaturu z více důvodů přesto, že jsem považoval za  nejvhodnější kandidátku Zuzanu Roithovou a osobně mám rád Karla Schwarzenberga. Moji podporu jste si i přes rozpačitou kampaň a spojení s problematickými podporovateli udržel proto, že jste nabízel uměřenost a racionalitu, která v naší politice schází. Jsem přesvědčen, že výkon funkce prezidenta má být mnohem civilnější, konsenzuálnější a plně v souladu (v limitech) s ústavou, než bylo jednání obou českých prezidentů. Mám obavu z polarizace české společnosti na stranické fankluby adorující svoje členy a šířící nenávist k protivníkům i kritickému uvažování.

 

Obracím se na Vás jako uvážlivou a zkušenou osobnost schopnou unést zodpovědnost, kterou máte za budoucnost České republiky. Byl jste v kampani často kritizován za vyhýbavost a taktizování v odpovědích. V II. kole prezidentských voleb jde o každý hlas a proto má Vaše jasné vyjádření (doporučení váhajícím) svoji mimořádnou důležitost. Pokud byste postoupil do II. kola s Milošem Zemanem jak naznačovaly průzkumy, stál byste o podporu i Karla Schwarzenberga.

 

Oba kandidáti na třetího českého prezidenta mají své klady i zápory, rozhodně však nejsou stejní nebo zaměnitelní. Prezidentem bude jeden z nich, ten který získá nejvíce nebo odradí nejméně voličů. Jako mezinárodně zkušený a racionální člověk víte, že Karel Schwarzenberg je pro výkon nejvyšší ústavní funkce vhodnější než Miloš Zeman.

 

S úctou Váš volič

Milan Hamerský, Kladno

 

Komu: jan.fischer@jan-fischer.cz

Autor: Milan Hamerský | čtvrtek 17.1.2013 11:23 | karma článku: 16,79 | přečteno: 1279x