Nepřizpůsobiví a sociální napětí na Kladně a v ČR

Herny, ubytovny, nezaměstnaní, policie, úředníci a politici. Poslanec I.Gabal, aktivista M.Hollan, zástupci Lepší Kladno, Úřadu vlády, Člověka v tísni, Policie ČR.

I na Kladně houstne sociální napětí, přibývá konfliktů mezi lidmi ubytovanými na některé ze 47 (!) ubytoven a "domorodci". Nespokojené maminky sepsaly Kladenskou petici proti nepřizpůsobivým občanům, která zaujala média a donutila vedení Kladna horečně předvádět aktivitu. Policie ČR i městská zvýšily svoji aktivitu v problémových oblastech (u Kauflandu). Za všechno prý mohou špatné zákony. Chybná politika města, tolerance ubytoven a kvetoucího hazardu, ignorace neziskovek pracující v sociální oblasti a normální nekompetence přinesla svoje plody -nespokojenost většiny Kladeňáků a pocit, že je třeba NĚCO UDĚLAT. Stačí mále a Kladno se přidá k severočeským městům s jejich pochody PROTI.

 

/videozáznam diskuze Řešení sociálního napětí ZDE /

Sdružení Lepší Kladno se rozhodlo napomoci řešení problému a uspořádalo 11.6. diskuzi k tématu Řešení socálního napětí s odborníky. K našemu překvapení ministr odpovědný za tuto oblast a kladenský senátor si neudělal čas, náměstkyně, která ma na starosti sociální bydlení a žije na Kladně taktéž, oba ČSSD. Z pozvaných 33 zastupitelů si čas na podvečerní diskuzi udělali 1(ze 13) ODS, 3(z 8) ČSSD, ostatní nic. 

 

Přítomný občan rozsáhlou diskuzi shrnul v textu z něhož vybírám:

 Jako červená nit se setkáním ze strany účastníků panelu vinulo očekávání, že sice teď je to špatné, ale vydržme to rok až dva a potom budou nové zákony a situace se začne lepšit. Očekávání, že stát a zákony se o to postarají bylo patrné z přístupu některých účastníků setkání. Na setkání nevznikaly otázky „co my s tím společně uděláme a kde by kdo z obce a občanů mohl přispět“. Převažoval spíše klientský přístup a očekávání „že to zákony za nás vymohou“.

 Dalším mým pozitivním postřehem setkání bylo i to, že se ukázalo, že se o problematice poměrně hodně ví, připadlo mi ovšem, že je poměrně velká propast mezi „vědět“ a toto „vědět“ spojit do smysluplných třeba malých akcí a praktickým důsledkem, což se neobejde bez aktivního a všímavého postoje, že se něco nedobrého děje. To na setkání zmiňoval vedoucí pracovník policie s odkazem na to, že je těžké pro policii konat, pokud se ani neví, že situace nastala.

  Celý text zde: http://lepsikladno.webnode.cz/news/panelova-diskuse-k-tematu-ubytoven-a-vyloucenych-lokalit-na-kladne-/

 

Jako mluvčí sdružení Lepší Kladno jsem měl možnost diskuzi vést. Zajistili jsme videozáznam, který byl zveřejněn poté co jsme vystříhaly vstupy do diskuze jednoho k několika zákonům "nepřizpůsobivého politika ODS", který si nepřál být na veřejné diskuzi "fízlován" kamerou. Strach, že by mohl být primátor ODS zpětně konfrontován se svými zdokumentovanými tvrzeními je oprávněný.    

 

Autor: Milan Hamerský | sobota 14.6.2014 10:41 | karma článku: 16,53 | přečteno: 1226x